Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά
Πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά

Πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά

Μια ύστατη προσπάθεια συνένωσης του χώρου ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί το επόμενο δεκαήμερο.

Κατά πληροφορίες, πρώην υπουργοί, όπως η , ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Φλωρίδης, προσωπικότητες που είχαν μετάσχει στην πρωτοβουλία των «58», αλλά και στελέχη που είχαν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια συνένωσης ΟΚ – Ποταμιού, ετοιμάζουν νέα παρέμβαση με στόχο την πλήρη αναδημιουργία της προοδευτικής παράταξης, όπως την ονομάζουν.

Η διαφορά με αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος είναι ότι οι πρωταγωνιστές στις διαβουλεύσεις έχουν βάλει πίσω τους τους αρχηγικούς όρους που έθεταν στο παρελθόν θεωρώντας τις πολιτικές συνθήκες πιο επιτακτικές, αλλά και ώριμες από ποτέ. Με απλά λόγια, το πιθανότερο είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να προκύψει ένα κείμενο με δεκάδες προσωπικοτήτων που θα ζητούν από τη Φώφη Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη να θυσιάσουν τα κόμματά τους χάριν του αιτήματος που καταγράφεται δημοσκοπικά στην , να δημιουργηθεί εκ του μηδενός μια νέα παράταξη.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ουκ ολίγες συναντήσεις και έχει ήδη συμφωνηθεί η νέα αυτή πρωτοβουλία να μην έχει τον χαρακτήρα της πρόκλησης στους κ. Θεοδωράκη και Γεννηματά να συνεργαστούν. Αλλά να εμφανισθεί ως δεδομένη και να έχει ως απώτατο χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο για την ανάδειξη από τους πολίτες του αρχηγού της νέας προοδευτικής παράταξης.

Για την πρωτοβουλία έχουν ατύπως ενημερωθεί οι αρχηγοί και των δύο κομμάτων. Μάλιστα ο κ. φέρεται να την αντιμετωπίζει θετικά, με την αίρεση που περιγράφουν συνεργάτες του να φανεί ότι έχει απήχηση στην κοινή γνώμη και να γίνει αποδεκτή από μέρος έστω του ΟΚ. Κάνουν αυτή την επισήμανση γνωρίζοντας, προφανώς, ότι η κ. Γεννηματά εμφανίζεται πολύ πιο επιφυλακτική έναντι όσων περιγράφησαν.

Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι οι μετέχοντες στη σχετική κίνηση φέρονται αποφασισμένοι να την προωθήσουν ακόμη και αν η κ. Γεννηματά απορρίψει τη δική της συμμετοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως λένε, στις επόμενες εκλογές θα μετέχουν δύο κόμματα του Κέντρου.

Το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά –που θα εξακολουθήσει προφανώς να υποστηρίζει ότι τη χωρίζει ισόποσο… χάος από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ– και το νεοσυσταθέν κόμμα, που θα αυτοπροσδιοριστεί ιδεολογικά σαφώς πιο κοντά στον κ. Μητσοτάκη (σε σχέση με τις πολιτικές των κ. Τσίπρα και Καμμένου) αλλά και ως κεντροαριστερός εταίρος-ανάχωμα στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει μόνη της η Ν.Δ.

Ο δε απώτερος στόχος όσων σχεδιάζουν τη νέα παράταξη είναι να μετεξελιχθεί στη νέα ελληνική απέναντι στη Ν.Δ., που θα λάβει σταδιακά τη θέση του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ.

Τις δι αυτές τις γνωρίζει και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο τελευταίος φέρεται να συμφωνεί μεν ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων της κ. Γεννηματά είναι εντελώς εσφαλμένη γιατί στέλνει αυτομάτως τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ., αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία του νέου σχήματος. Όσοι δε, σχεδιάζουν τη νέα παράταξη διχάζονται ως προς την αναγκαιότητα της συμμετοχής Βενιζέλου, ενώ κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο ίδιος να κινηθεί αυτόνομα.

Αυτονόητη σημασία έχει, τέλος, τι θα κάνει ο κ. Γ. , ο οποίος πιέζεται από συνεργάτες του να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ – κάτι που όμως δεν φέρεται να επιθυμεί ούτε η κ. Γεννηματά ούτε κι ο ίδιος, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις του.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση