Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ βλέπει το ΔΝΤ το 2018
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ βλέπει το ΔΝΤ το 2018

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ βλέπει το ΔΝΤ το 2018

Το ποσό των 2,3 δισ. ή διαφορετικά 1,3% του ΑΕΠ χωρίζει Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2018.

Στην έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο πήχυς του πλεονάσματος διατηρείται στο 2,2% του ΑΕΠ, όπως εκτιμούσε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο το Ταμείο, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία. Πάντως, στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης (αποκαλούμενος κόφτης), που πιθανόν να ενεργοποιηθεί, καθώς αυτό είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους όχι μόνο στην Αθήνα, που ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με τη λήψη νέων μέτρων για το επόμενο έτος, αλλά και τους Ευρωπαίους οι οποίοι θα πρέπει αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις επί τα χείρω προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δηλαδή, εάν θα βάλουν «φρένο» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ με κίνδυνο αυτό να αποχωρήσει, ή εάν θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Το δεύτερο σενάριο, όμως, είναι και το πιο πιθανό, καθώς ο νέος κυβερνητικός εταίρος της κ. Μέρκελ θεωρεί προϋπόθεση την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό προκειμένου να συμφωνήσουν. Σε κάθε περίπτωση, η τρίτη αξιολόγηση δεν φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί αναίμακτα για την κυβέρνηση, καθώς το Ταμείο επιμένει στις απαισιόδοξες προβλέψεις του, όπως ακριβώς έκανε και το 2016, οπότε δημιουργήθηκε το «μαμούθ» πλεόνασμα, το οποίο έφθασε το 4,2% του ΑΕΠ. Μάλιστα, το Ταμείο έχει διαμηνύσει από τον περασμένο Ιούλιο ότι ενδεχομένως να χρειαστεί ταχύτερη εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων περικοπών σε συντάξεις και μειώσεων στο αφορολόγητο, συστήνοντας ταυτόχρονα την της εφαρμογής των αντίμετρων για το 2023.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Με ελαφρά συμπτώματα κορωναϊού η Κατερίνα Παπανάτσιου #ΚατερίναΠαπανάτσιου - https://t.co/Bkborr2n4Y -

  • Αυγουστιάτικη νεροποντή έπληξε τον Βόλο #καλοκαιρινήνεροποντή - https://t.co/onxzG8ywmN -

  • #συλλήψεις στη Σκιάθο για ηχορύπανση και μέθη #Σκιάθος #συλλήψεις - https://t.co/qRCWeyh28j -

"Αλιεύοντας" την είδηση