Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ λόγω συμπίεσης δαπανών
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ λόγω συμπίεσης δαπανών

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ λόγω συμπίεσης δαπανών

Κατά σχεδόν 1,1 δισ. ξεπέρασε το στόχο το του κρατικού προϋπολογισμού το , σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ως σε μεγάλο βαθμό της συμπίεσης των δαπανών.

Το πλεόνασμα αυτό προέκυψε μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος των 1,4 δισ. και πιθανότατα τροφοδοτεί ένα πρόσθετο υπερπλεόνασμα στο της γενικής κυβέρνησης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προφανώς, προς το , σαν «μαξιλάρι», ενόψει της οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού τον Απρίλιο.

Είναι δε κυρίως αποτέλεσμα της υπος των δαπανών κατά 1,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις μειωμένες του ΠΔΕ. Κατά 1 δισ. ευρώ είναι μειωμένα και τα έσοδα του ΠΔΕ, με αποτέλεσμα το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού να υστερεί κατά 868 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Στον τακτικό προϋπολογισμό τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν μια ελαφριά υπέρβαση, κατά 110 δισ. ευρώ, αλλά οι επιστροφές φόρων ήταν μειωμένες κατά 217 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από κατά 247 εκατ. ευρώ, ενώ –σημειωτέον- ότι και ο στόχος έναντι του οποίου γίνεται η σύγκριση έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

 

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση