Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Το πρώτο χειροποίητο χαρτί από κάνναβη στην Ελλάδα
Το πρώτο χειροποίητο χαρτί από κάνναβη στην Ελλάδα

Το πρώτο χειροποίητο χαρτί από κάνναβη στην Ελλάδα

Δυόμισι μήνες μόλις μετά την πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μετά εξήντα ολόκληρα χρόνια και το πρώτο τελικό προϊόν είναι ήδη γεγονός! Πρόκειται για χειροποίητο χαρτί που κατασκεύασε η Ελληνογιαπωνέζα καλλιτέχνις Μαριέττα Καλλονά, από τους λίγους στη χώρα μας που γνωρίζουν την τεχνική, οι ρίζες της οποίας χάνονται στους αιώνες.

Η ομάδα από «Το Καννάβι», που καλλιέργησαν σε πιστοποιημένο βιολογικό χωράφι οκτώ στρεμμάτων στο Υπατο ς ήμερη κάνναβη, με στόχο την παραγωγή προϊόντων από σπορέλαιο μέχρι αλεύρι, μετά τη συγκομιδή, στις 7 Οκτωβρίου, έδωσαν έναν μικρό αριθμό στελεχών του φυτού στην κ. Καλλονά. Αποστολή της να δοκιμάσει να φτιάξει χαρτί. Πριν από λίγες ημέρες, η Μαριέττα τους ενημέρωσε ότι τα κατάφερε: είχε δημιουργήσει το πρώτο προϊόν ελληνικής κάνναβης μετά δεκαετίες.

«Το χειροποίητο χαρτί φτιάχνεται κανονικά από φυτά, αλλά μέχρι σήμερα έφτιαχνα χειροποίητο χαρτί επεξεργαζόμενη ανακυκλωμένα χαρτιά κάθε είδους», λέει η ίδια. «Ήθελα πάντα να κάνω χαρτί από φυτά, αλλά δεν είχα ποτέ μέχρι σήμερα πρόσβαση στο σωστό φυτό». Η με «Το Καννάβι» ήταν μια πρόκληση και για εκείνη. «Θέλαμε να δούμε κατ' αρχάς αν γίνεται, και γίνεται!».

Η διαδικασία είναι χρονοβόρος. Αρχικά διαχωρίστηκαν οι εξωτερικές ίνες από τα στελέχη. Πρώτα ξεχώρισαν οι ίνες που μπορούσαν εύκολα να αφαιρεθούν και στη συνέχεια τα στελέχη τοποθετήθηκαν και έμειναν για ένα διάστημα σε , ώστε να αφαιρεθούν και οι υπόλοιπες ίνες τους. Οι ίνες καθαρίστηκαν περισσότερο με το χέρι από σκληρά κομα που είχαν μείνει μπλεγμένα ανάμεσά τους και αφέθηκαν να μουλιάσουν σε . Στη συνέχεια, η Μαριέττα Καλλονά τις χτύπησε με ξύλο για να μαλακώσουν και να δημιουργηθεί ένας πολτός που τοποθετήθηκε σε μια δεξαμενή. Με ένα ειδικό τελάρο, που με προσοχή βυθίζεται στη δεξαμενή, ξεκίνησε η των φύλλων. Τα φύλλα «κόλλησαν» σε διάφανη επιφάνεια και αφέθηκαν στον ήλιο. Οταν στέγνωσαν, αφαιρέθηκαν και το χαρτί ήταν έτοιμο. Το προϊόν δεν έχει προς το παρόν χαρακτήρα.

ια την έναρξη λειτουργίας της καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής που έχει στήσει «Το Καννάβι» αναμένονται τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις του ενικού Χημείου του Κράτους για την περιεκτικότητα του σπόρου που συγκομίστηκε σε THC, της ψυχοτρόπου ουσίας του φυτού, η οποία στη βιομηχανική κάνναβη δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,2%.

«Έχουμε υπομονή, όλα πρέπει να γίνουν σωστά και στον χρόνο τους», λέει ο Αργύρης Μουντζούρης, ιδιοκτήτης του Kannabishop και μέλος του συνεργατικού δικτύου. «Αλλά ήταν πολύ όμορφο το αποτέλεσμα του χαρτιού και πολύ ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν τόσο πολλοί που θέλουν να συνεργαστούμε».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση