Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός
Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Προς υπηρεσιακή πρωθυπουργός οδεύει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, η οποία εφόσον δεν ευοδωθούν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας για 21 ημέρες, μέχρι δηλαδή τις εκλογές.

Η κ. Θάνου, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ανέλαβε τη θέση της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου την 1η Ιουλίου διαδεχόμενη τον κ. Αθανάσιο Κουτρουμάνο, που αποχώρησε λόγω συνταξιοδότησης. Η κ. Θάνου αποτέλεσε πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου, προς το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 28 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα. Η επιλογή της κ. Θάνου για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου προκάλεσε ποικίλα σχόλια, κυρίως λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης, αλλά και της θέσης που έλαβε κρίνοντας αντισυνταγματικό και παράνομο το «χαράτσι» της ΔΕΗ και παραπέμποντάς το για οριστική κρίση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Χαρακτηριστικότερη των αντιδράσεων ήταν αυτή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος διά ανακοινώσεως εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι παρεκάμφθη η επετηρίδα και η κ. Θάνου επελέγη εξαιτίας της σύμπλευσής της με την κυβερνητική «γραμμή».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Αθανασίου επεσήμαινε πως η κ. Θάνου ήταν τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας στην επετηρίδα και ότι η επιλογή της έγινε σε συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στις 2 το πρωί. «Προφανώς η επιστολή της κυρίας Θάνου προς τον κ. Γιουνκέρ πριν από μερικούς μήνες αποτέλεσε επαρκές ουσιαστικό προσόν για την επιλογή της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου. Στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης απάντησε ο νυν, Νίκος Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι η επετηρίδα δεν είναι το μοναδικό κριτήριο καθώς και ότι η κ. Θάνου ήταν δεύτερη κατά σειρά μεταξύ των εκλογίμων που θα μπορούσαν να έχουν θητεία άνω του ενός έτους.

Εκτός από πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κ. Θάνου είναι και πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, δηλαδή του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.Το Εκλογοδικείο είναι αρμόδιο να κρίνει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των εκλογών και των δημοψηφισμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ξεκίνησαν οι εργασίες εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης ζημιών και καταστροφών του οδικού δικτύου της ΔΕ Αφετών… - https://t.co/YASXirtW87 -

  • Θ. Ζαγοράκης: «Χρέος μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την Αγιά Σοφιά» - https://t.co/K2gXchmdlh -

  • Στην αντιπεριφερειάρχη ΠΕΜΣ εκπρόσωποι του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Μαγνησίας - https://t.co/okGreRFEmI -

"Αλιεύοντας" την είδηση