Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Προτεραιότητα οι λίστες από τους εισαγγελείς
Προτεραιότητα οι λίστες από τους εισαγγελείς

Προτεραιότητα οι λίστες από τους εισαγγελείς

Στις λεγόμενες λίστες (, Ρηνανίας-Βεστφαλίας κ.ά.) έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια των αρμοδίων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με εξαγγελίες για έσοδα στο Δημόσιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Λίστες με χιλιάδες καταθέτες σε πιστωτικά του εξωτερικού, με εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ που βγήκαν από τη χώρα μετά τη θύελλα της οικονομικής κρίσης, με χαρτοφυλάκια σε άλλων χωρών που μεταφέρθηκαν «εκτός» ερευνώνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, που έχουν αναλάβει ηράκλειο έργο, τηρουμένων των μέσων που διαθέτουν. Αρκεί όμως μια ομάδα εισαγγελέων με ορισμένους εξειδικευμένους υπαλλήλους των αρμοδίων υπηρεσιών και η δεδομένη βούληση του αρμοδίου υπουργού Διαφθοράς Δημ. Παπαγγελόπουλου, για να ελεγχθούν οι χιλιάδες καταθέτες που περιλαμβάνονται σε πάσης φύσεως λίστες για φοροδιαφυγή και «μαύρο» χρήμα;

«Για ποσά μέχρι ένα ή 1,5 εκατ. ευρώ δεν κάνουμε -εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις- κανένα έλεγχο. Πού να μπλέξει κανείς με τέτοια ποσά που είναι και πολλά…». Η ειλικρινής παραδοχή παράγοντα που σχετίζεται άμεσα με τις για τους καταθέτες που βρίσκονται στις λίστες καταδεικνύει το τεράστιο εύρος των ελεγχόμενων προσώπων. Μόνον η Ρηνανίας-Βεστφαλίας που έφθασε στη χώρα μας τελευταία από το ομώνυμο γερμανικό κρατίδιο περιλαμβάνει 10.500 καταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS (μόνο) με το συνολικό ύψος των καταθέσεών τους να αγγίζει τα έξι δισ. ευρώ (!) Ποσό πολύ μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς, ότι πρόκειται για καταθέτες μόνον μιας τριετίας στην ελβετική τράπεζα. Δηλαδή καταθέτες από το 2006 έως και το 2008. Και βέβαια όχι όλοι, μόνο εκείνοι που περιλαμβάνονται στην εν λόγω .

Στην άλλη λίστα, που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών, τη λεγόμενη λίστα των χαρτοφυλακίων, οι καταθέτες ανέρχονται σε 8.000 άτομα. Και το ύψος των καταθέσεών τους σε (κυρίως αμερικανικού η γερμανικού Δημοσίου) ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε χαρτοφυλάκια ομολόγων που «βγήκαν έξω» σε λιγότερο από δύο χρόνια, δηλαδή από την αρχή του 2013 μέχρι την επιβολή, το περασμένο καλοκαίρι των capital controls.

Στις δύο μόνο αυτές λίστες, με συνολικό αριθμό καταθετών 18.500, τα ποσά που αντιστοιχούν είναι οκτώ δισ. ευρώ (!) και μάλιστα για μικρά σχετικά χρονικά διαστήματα.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που ελέγχονται; Τη σωστή απάντηση τη δίνουν… οι ίδιες οι λίστες, αφού σε όλες περιλαμβάνονται οι… πάντες. Και επιχειρηματίες, πράγμα φυσικό, αφού πρόκειται για καταθέτες μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων στο , αλλά και εκπρόσωποι σχεδόν από όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Την τιμητική τους έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και γιατροί, κατασκευαστές ακινήτων, εργολάβοι, έμποροι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον τουρισμό, ακόμα και ιερείς (!) όπως και υπάλληλοι του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τραπεζών με στη UBS για παράδειγμα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση