Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πρόταση θεσμών με 3+2 μέτρα για το χρέος
Πρόταση θεσμών με 3+2 μέτρα για το χρέος

Πρόταση θεσμών με 3+2 μέτρα για το χρέος

Τρί συν δύο μέτρ πρότειναν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Χωρίς την εφαρμογή των μέτρων αυτών, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060 (βασικό σενάριο), ενώ υπό συνθήκες (ανάλογα με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του ΑΕΠ) θα μπορούσε να κυμανθεί από 62,6% του ΑΕΠ έως και 258,3% του ΑΕΠ το 2060.

Συνολικά, στην έκθεσή τους προς το Eurogroup –που έχει στη διάθεσή της η «Κ»– οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμπεριλάβει τέσσερα σενάρια για την πορεία του χρέους. Ενδεικτικό του ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, είναι ότι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν υποχωρεί κάτω από το 156% του ΑΕΠ το 2020, όταν ο στόχος ήταν να βρεθεί στο 124% του ΑΕΠ.

Στα μέτρα που προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιλαμβάνονται τρεις βασικές παρεμβάσεις και δύο συμπληρωματικές. Τα βασικά μέτρα αφορούν τα του που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου και είναι:

1. Η επιμήκυνση της ς περιόδου ωρίμανσης των δανείων κατά 5 έτη.

2. Η θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050.

3. Η θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η για τα του ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον θα καταβληθεί μετά το 2050 σε ίσες .

Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν πως το δημόσιο χρέος το 2060 θα είναι 73,6% του ΑΕΠ αντί 104,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό τους σενάριο.

10s3xreos-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση