Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πρόταση θεσμών με 3+2 μέτρα για το χρέος
Πρόταση θεσμών με 3+2 μέτρα για το χρέος

Πρόταση θεσμών με 3+2 μέτρα για το χρέος

Τρί συν δύο πρότειναν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Χωρίς την εφαρμογή των μέτρων αυτών, το εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει στο 104,9% του το 2060 (βασικό σενάριο), ενώ υπό συνθήκες (ανάλογα με την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και του ) θα μπορούσε να κυμανθεί από 62,6% του ΑΕΠ έως και 258,3% του ΑΕΠ το 2060.

Συνολικά, στην έκθεσή τους προς το Eurogroup –που έχει στη διάθεσή της η «Κ»– οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμπεριλάβει τέσσερα σενάρια για την πορεία του χρέους. Ενδεικτικό του ότι το δεν είναι βιώσιμο, είναι ότι ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, δεν υποχωρεί κάτω από το 156% του ΑΕΠ το 2020, όταν ο στόχος ήταν να βρεθεί στο 124% του ΑΕΠ.

Στα που προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιλαμβάνονται τρεις βασικές παρεμβάσεις και δύο συμπληρωματικές. Τα βασικά μέτρα αφορούν τα δάνεια του EFSF που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου και είναι:

1. Η επιμήκυνση της μέσης περιόδου ωρίμανσης των δανείων κατά 5 έτη.

2. Η θέσπιση ανώτατου ορίου ς των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050.

3. Η θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβληθεί μετά το 2050 σε ίσες δόσεις.

Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν πως το χρέος το 2060 θα είναι 73,6% του ΑΕΠ αντί 104,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό τους σενάριο.

10s3xreos-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση