Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρόστιμο έως 20.000 για «πειραγμένες» ταμειακές
Πρόστιμο έως 20.000 για «πειραγμένες» ταμειακές

Πρόστιμο έως 20.000 για «πειραγμένες» ταμειακές

Πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν τις 20.000 ευρώ ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.

Με εγκύκλιό του προς τον ελεγκτικό μηχανισμό ζητεί την άμεση εφαρμογή των νέων προστίμων σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, δεν τηρούν τα βιβλία τους ή έχουν «πειράξει» τις ταμειακές μηχανές τους. Συγκεκριμένα:

1. Στους επιτηδευματίες και στις επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ (π.χ. γιατροί, ασφαλιστικοί πράκτορες, φροντιστήρια) και δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ή εκδίδουν ανακριβή φορολογικά στοιχεία, επιβάλλεται 500 ευρώ εφόσον τηρούν απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται.

2. Στους επιτηδευματίες και στις επιχειρήσεις που εισπράττουν μετρητά για έκδοση φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ, προβλέπεται 100 ευρώ ανά απόδειξη, καθώς πλέον είναι υποχρεωτική η εξόφληση με τη χρήση «μέσων πληρωμής με κάρτα» (όπως πιστωτικής, χρεωστικής, προπληρωμένης κ.λπ.) ή άλλων «ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής» (όπως τραπεζικό έμβασμα, μέσω λογαριασμού πληρωμών κ.λπ.).

Στις περιπτώσεις υποτροπής των παραπάνω παραβάσεων, το διπλασιάζεται, ενώ σε δεύτερη υποτροπή το τετραπλασιάζεται.

3.  100 ευρώ προβλέπεται για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών αταστάσεων.

4. Στις περιπτώσεις παραβίασης των φορολογικών μηχανισμών (ταμειακές, Φορολογικός Ηλεκτρονικός Μηχανισμός κ.λπ.) επιβάλλονται πρόστιμα:

α) 5.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ (Φορολογικός Ηλεκτρονικός Μηχανισμός).

β) 10.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ΦΗΜ.

γ) 20.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια επιτροπή, έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware).

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Γιορτή πεπονιού στην κεντρική πλατεία του Διμηνίου #ΓιορτήΠεπονιού - https://t.co/dEIxicyIiH -

  • Επίσκεψη Ιγνατίου στην μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βελίκας Αγιάς #ΒελίκαΑγιάς… - https://t.co/xhASH1mDDA -

  • Στην Άφησσο ο ξύλινος στόλος της Κερασίας Κολίτσα #ΚερασίαΚολίτσα - https://t.co/akvab4JOTG -

"Αλιεύοντας" την είδηση