Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρόστιμο έως 20.000 για «πειραγμένες» ταμειακές
Πρόστιμο έως 20.000 για «πειραγμένες» ταμειακές

Πρόστιμο έως 20.000 για «πειραγμένες» ταμειακές

Πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν τις 20.000 ευρώ ανακοίνωσε χθες ο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.

Με εγκύκλιό του προς τον ελεγκτικό μηχανισμό ζητεί την άμεση εφαρμογή των νέων προστίμων σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, δεν τηρούν τα τους ή έχουν «πειράξει» τις τους. Συγκεκριμένα:

1. Στους επιτηδευματίες και στις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ (π.χ. γιατροί, ασφαλιστικοί πράκτορες, ) και δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ή εκδίδουν ανακριβή φορολογικά στοιχεία, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ εφόσον τηρούν απλογραφικά και 1.000 ευρώ εφόσον τηρούν διπλογραφικά .

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται.

2. Στους επιτηδευματίες και στις που εισπράττουν μετρητά για έκδοση φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ, προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ ανά απόδειξη, καθώς πλέον είναι υποχρεωτική η εξόφληση με τη χρήση «μέσων πληρωμής με κάρτα» (όπως πιστωτικής, χρεωστικής, προπληρωμένης κ.λπ.) ή άλλων «ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής» (όπως τραπεζικό έμβασμα, μέσω λογαριασμού πληρωμών κ.λπ.).

Στις περιπτώσεις υποτροπής των παραπάνω παραβάσεων, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ σε δεύτερη υποτροπή το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

3. Πρόστιμο 100 ευρώ προβλέπεται για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών αταστάσεων.

4. Στις περιπτώσεις παραβίασης των φορολογικών μηχανισμών (ταμειακές, Φορολογικός Ηλεκτρονικός Μηχανισμός κ.λπ.) επιβάλλονται πρόστιμα:

α) 5.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ (Φορολογικός Ηλεκτρονικός Μηχανισμός).

β) 10.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ΦΗΜ.

γ) 20.000 ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια επιτροπή, λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware).

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Π.Π.Μ.: Νέα περιβαλλοντική απειλή για το Βόλο και τον Παγασητικό; #ΠαγασητικόςΚόλπος - https://t.co/Y5IXiecESK -

  • Υπόγειοι αγωγοί 15 χλμ για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων γης στα Φάρσαλα #γεωργικήάρδευση - https://t.co/CupvFdBrjD -

  • Δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στο Κεραμίδι - https://t.co/VOWW20Dz8Q… -

"Αλιεύοντας" την είδηση