Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Προστασία πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ
Προστασία πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ

Προστασία πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ

Το τέλος των κατασχέσεων από το Δημόσιο για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 300.000 προανήγγειλε, χθες, ο αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο».

Όπως είπε ο , με το νέο πλαίσιο που προωθείται, όσοι έχουν πρώτη κατοικία και προς το Δημόσιο, δεν θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα, μέχρι ένα πολύ μεγάλο όριο 300.000 ευρώ. Πάνω από το όριο των 300.000 θα ενεργοποιούνται οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο.

Ωστόσο, μέχρι και χθες οι πιστωτές της χώρας δεν είχαν ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τις προθέσεις της σχετικά με το θέμα των κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο. Στην περίπτωση που η διάταξη κατατεθεί πριν από την άφιξή τους στην Αθήνα, θα αναγκασθούν να την πάρουν πίσω καθώς θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Σημειώνεται ότι τη διετία 2015-2016 έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 8 πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία αποτελούσαν και πρώτη κατοικία των οφειλετών. Οι έξι από τους οκτώ χρωστούσαν έκαστος ποσά άνω των 730.000 ευρώ στο Δημόσιο. Οι άλλοι δύο είχαν χρέη 55.000 ευρώ και 110.000 ευρώ αντίστοιχα, οι οποίοι όμως ζήτησαν από το Δημόσιο να κατασχεθεί η περιουσία και να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες (πλειστηριασμοί) προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι περιπτώσεις που βγαίνει ένα ακίνητο στο «σφυρί» για χρέη προς το Δημόσιο είναι ελάχιστες και αφορούν μεγάλες ή απαίτηση των ίδιων των φορολογουμένων.

Μάλιστα, ο νόμος 3842/2010 (άρθρο 67 παράγραφος 4) προβλέπει ότι το πρόγραμμα πλειστηριασμών και οι προθεσμίες που ισχύουν δεν τηρούνται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες ς, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, τα όρια ς για αγορά κατοικίας ανέρχονται:

• Για τον άγαμο στις 200.000 ευρώ.

• Για τον έγγαμο 250.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Σε κάθε περίπτωση, ο προϊστάμενος της εφορίας θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του για το «πάγωμα» του πλειστηριασμού ή όχι.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση