Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Προσδοκίες για σταθεροποίηση εκφράζουν οι Ευρωπαίοι
Προσδοκίες για σταθεροποίηση εκφράζουν οι Ευρωπαίοι

Προσδοκίες για σταθεροποίηση εκφράζουν οι Ευρωπαίοι

Προβληματισμένοι αλλά όχι αιφνιδιασμένοι από την του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι οι πιστωτές, λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η νέα περίοδος ς αβεβαιότητας στην οικονομία και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά της τρόικας, προτίμησε να δει το ποτήρι μισογεμάτο. «Οι στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διευρυνθεί η υποστήριξη για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Τσίπρας εκ μέρους της Ελλάδας», ανέφερε ο Μάρτιν Σελμάιρ, διευθυντής του υ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ανάλογη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ σχολίασε ότι «η διευρυμένη στήριξη και η αποφασιστικότητα είναι τα κλειδιά της επιτυχίας».

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, πάντως, θα σταματήσει η καταβολή δόσεων. Ωστόσο, αυτό δεν δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, αφού με τη δόση που εγκρίθηκε χθες από τον καλύπτονται οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, όπως η πληρωμή δόσης προς το στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επίσης, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι θα «παγώσουν» οι διαδικασίες για απευθείας χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που υπεγράφη η νέα δανειακή σύμβαση και είναι διαθέσιμα ως εγγύηση τα πρώτα 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Αρνητική ήταν και η πρώτη αντίδραση από τους οίκους αξιολόγησης. Η Moody's, σε σχόλιό της, σημειώνει ότι «η του κ. Τσίπρα να παραιτηθεί και να προκηρύξει θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για την υλοποίηση του προγράμματος και να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές καταβολές δόσεων από τους επίσημους πιστωτές». Η είδηση, εξάλλου, για την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών κυριάρχησε χθες το βράδυ στις διαδικτυακές εκδόσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση