Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Προσδοκίες για σταθεροποίηση εκφράζουν οι Ευρωπαίοι
Προσδοκίες για σταθεροποίηση εκφράζουν οι Ευρωπαίοι

Προσδοκίες για σταθεροποίηση εκφράζουν οι Ευρωπαίοι

Προβληματισμένοι αλλά όχι αιφνιδιασμένοι από την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρη στις κάλπες είναι οι πιστωτές, λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η νέα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας στην οικονομία και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρώτη επίσημη αντίδραση από την πλευρά της τρόικας, προτίμησε να δει το ποτήρι μισογεμάτο. «Οι πρόωρες στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διευρυνθεί η υποστήριξη για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Τσίπρας εκ μέρους της Ελλάδας», ανέφερε ο Μάρτιν Σελμάιρ, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν , ενώ ο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε ότι «η διευρυμένη στήριξη και η αποφασιστικότητα είναι τα κλειδιά της επιτυχίας».

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, πάντως, θα σταματήσει η καταβολή δόσεων. Ωστόσο, αυτό δεν δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, αφού με τη δόση που εγκρίθηκε χθες από τον ESM καλύπτονται οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, όπως η πληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επίσης, τραπεζικές εκτιμούν ότι θα «παγώσουν» οι διαδικασίες για απευθείας χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που υπεγράφη η νέα δανειακή σύμβαση και είναι διαθέσιμα ως εγγύηση τα πρώτα 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Αρνητική ήταν και η πρώτη αντίδραση από τους οίκους αξιολόγησης. Η , σε σχόλιό της, σημειώνει ότι «η απόφαση του κ. να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για την υλοποίηση του προγράμματος και να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές καταβολές δόσεων από τους επίσημους πιστωτές». Η είδηση, εξάλλου, για την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών κυριάρχησε χθες το βράδυ στις διαδικτυακές εκδόσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εικοσιένα θετικά κρούσματα covid-19 στα rapid test στη Θεσσαλία #RapidTests - https://t.co/LItLX20Uqs -

  • Απείλησε και χτύπησε 47χρονη 79χρονος  στην Αργαλαστή #όπλα #σωματικέςβλάβες - https://t.co/0f8tSah22z -

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

"Αλιεύοντας" την είδηση