Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Προς τριμερή για προσφυγικό
Προς τριμερή για προσφυγικό

Προς τριμερή για προσφυγικό

Την οδό τριμερούς συνάντησης Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό έδειξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει σχετική συζήτηση στο τρίγωνο Βερολίνου – Αγκυρας – Αθήνας. «Οι τρεις μίλησαν γι’ αυτό και συμφωνούν ότι θα είχε νόημα να διεξαχθεί μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσει την και τον τόπο πραγματοποίησής της.

Αναφορά στη γερμανική πρόταση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα. Μάλιστα, αναφέρουν ότι το θέμα πηγαίνει ακόμα πιο πίσω και ότι ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη γερμανική πρόταση για την τριμερή κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίσθηκε να παρουσιάζει σχεδόν ως δεδομένη τη συμφωνία για την πραγματοποίηση της τριμερούς. Ωστόσο η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάτι τέτοιο και ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι στη συζήτηση που γίνεται έχει θέσει δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να διαπιστωθεί ότι από μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκύψει συγκεκριμένο όφελος και η δεύτερη και πιο σοβαρή να βρεθεί φόρμουλα ώστε η τριμερής να πραγματοποιηθεί υπό ευρωπαϊκή «ομπρέλα». Φαίνεται, μάλιστα, ότι η συζήτηση αυτήν τη στιγμή εστιάζεται στην εξεύρεση μιας τέτοιας φόρμουλας. αναφέρουν ότι και η γερμανική πλευρά συμμερίζεται την ανησυχία της Αθήνας ότι εάν μια συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας γίνει εντελώς αποστασιοποιημένα από το ευρωπαϊκό , θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τρίτες χώρες, οι οποίες ήδη διατυπώνουν ενστάσεις για τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς στο προσφυγικό, ώστε να αποστασιοποιηθούν από τον καταμερισμό ευθύνης στη διαχείριση του ζητήματος.

Δεδομένης, πάντως, της θέσης που και από γερμανικής πλευράς έχει διατυπωθεί για συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στη του Αιγαίου, αλλά και της ανεπιφύλακτης αποδοχής από την Αγκυρα της πρότασης για τριμερή συνάντηση, εκφράζονται προβληματισμοί για την πίεση που ενδεχομένως ασκηθεί προς την Αθήνα σε μια τέτοια περίπτωση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κυκλικούς κόμβους στον Αλμυρό κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας #κυκλικοίκόμβοι - https://t.co/3Bp6uwk602 -

  • Aλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας #ΚυριάκοςΠιερρακάκης - https://t.co/QNwoEuiJwU -

  • «Παγώνουν» τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία #ΒόρειαΜακεδονία - https://t.co/7jiJzsb68O -

"Αλιεύοντας" την είδηση