Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Προς συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ
Προς συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Προς συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Στη συζήτηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – ΠΔΜ σε λίγες ημέρες στο Νταβός φαίνεται ότι οδηγείται η επόμενη φάση των συζητήσεων για την ονοματολογική διαφορά. Χθες, από τη Στρούγκα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη στις 24 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Από την , πάντως, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το ραντεβού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση έχει πλέον περάσει σε πολιτικό επίπεδο για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και πρακτικούς, καθώς στην περίπτωση της ΠΔΜ ο ορισμένος ως υπεύθυνος στο πλαίσιο του ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόφσκι, με βάση τουλάχιστον όσα λέει η κυβέρνηση στα , δεν αποτελεί πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα εξέφρασε χθες την έκπληξή του για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι περιγράφοντάς τις ως υλικό «για εσωτερικό κατανάλωση». Ο κ. εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ δημιούργησαν πρόβλημα, καθώς ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας». Η επίλυση της διαφοράς θα οδηγούσε, είπε, την ΠΓΔΜ έξω από την απομόνωση και σε πορεία προς την και το Ο. Ο κ. Ντιμιτρόφ υπερασπίστηκε την ταυτότητα των συμπολιτών του λέγοντας πως «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”». Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτή ακριβώς «η δια της εθνικής ταυτότητας», σε συνδυασμό με τον «όσο το δυνατό πιο σαφή διαχωρισμό μεταξύ της δικής της (σ.σ.: ελληνικής) περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», αποτελεί το κλειδί της λύσης.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση