Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Προς συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ
Προς συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Προς συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Στη συζήτηση των πρωθυπουργών Ελλάδς – ΠΓΔΜ σε λίγες ημέρες στο Ντβός φαίνεται ότι οδηγείται η επόμενη φάση των συζητήσεων για την ονοματολογική διαφορά. Χθες, από τη Στρούγκα, ο της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Από την Αθήνα, πάντως, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το ραντεβού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση έχει πλέον περάσει σε πολιτικό επίπεδο για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και πρακτικούς, καθώς στην περίπτωση της ΠΓΔΜ ο ορισμένος ως υπεύθυνος στο πλαίσιο του Βάσκο Ναουμόφσκι, με βάση τουλάχιστον όσα λέει η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν αποτελεί πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Ο της ΠΓΔΜ Νίκολα εξέφρασε χθες την έκπληξή του για τις Ναουμόφσκι περιγράφοντάς τις ως υλικό «για εσωτερικό κατανάλωση». Ο κ. εκτίμησε ότι οι του διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ δημιούργησαν πρόβλημα, καθώς ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας». Η επίλυση της διαφοράς θα οδηγούσε, είπε, την ΠΓΔΜ έξω από την απομόνωση και σε πορεία προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Ντιμιτρόφ υπερασπίστηκε την ταυτότητα των συμπολιτών του λέγοντας πως «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”». Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτή ακριβώς «η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», σε συνδυασμό με τον «όσο το δυνατό πιο σαφή διαχωρισμό μεταξύ της δικής της (σ.σ.: ελληνικής) περιοχής της ς και της δικής μας», αποτελεί το κλειδί της λύσης.

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση