Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Προς παράταση για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του 2016
Προς παράταση για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του 2016

Προς παράταση για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του 2016

Λύσεις στο στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες επαγγελματίες, δικηγόροι, και γιατροί αλλά και αγρότες αναζητεί το υπουργείο Εργασίας, με το βλέμμα σμένο στην προσπάθεια διατήρησης των εσόδων του Α εντός ορίων που δεν ανατρέπουν την πλεονασμάτων που έχει δημιουργηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζει την παράταση στις πληρωμές των εισφορών του 2016 τουλάχιστον για 650.000 αυτοαπασχολούμενους. Αν και από τον Α εκδόθηκε εγκύκλιος που ορίζει ρητά πως η προθεσμία πληρωμής των εισφορών που αφορούν τον προηγούμενο χρόνο λήγει για τις συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων στις 30 Νοεμβρίου, ο υφ Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τους δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο έως τις αρχές του 2018. Την ίδια στιγμή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν πιεστικά τον εξορθολογισμό και συγκεκριμένες διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών παράλληλα με την ένταξη στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού και των εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες, κάτι που έκανε σαφές ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου.

Ειδικά στο θέμα των εισφορών παρελθόντων ετών, στόχος του είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να ολοκληρωθεί πρώτα ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017, με βάση το εισόδημα του 2016 (και όχι του 2015, όπως γίνεται μέχρι σήμερα), και στη συνέχεια να αναζητηθούν τα επιπλέον ποσά για το 2016, καθώς πρόκειται για σημαντική επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα «στραγγαλίσει» τους αυτοαπασχολούμενους, κυρίως όσους με μεγάλη δυσκολία καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις αυξημένες εισφορές για το τρέχον έτος.

Βέβαια, άγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ούτε τα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ προς το τέλος Οκτωβρίου (αφορούν εισφορές Νοεμβρίου) θα περιλαμβάνουν τα νέα ποσά εισφορών. Ετσι, μένουν μόνον οι εισφορές Δεκεμβρίου που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός των εισφορών που υπολογίστηκαν και πληρώθηκαν βάσει του εισοδήματος του 2015, με τις πραγματικές εισφορές που αντιστοιχούν στα εισοδήματα του 2016. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση