Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Προς κατάργηση πρόγραμμα αναβάθμισης υπολογιστών στα ελληνικά σχολεία
Προς κατάργηση πρόγραμμα αναβάθμισης υπολογιστών στα ελληνικά σχολεία

Προς κατάργηση πρόγραμμα αναβάθμισης υπολογιστών στα ελληνικά σχολεία

Αναβρασμός επικρατεί στα σχολεία, και ειδικά μεταξύ των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, σχετικά με την υποστήριξη των σχολικών εργαστηρίων Πληροφορικής. Ο λόγος είναι η σιωπηλή κατάργηση της δράσης της τεχνικής Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστημάτων των Σχολικών Μονάδων (http://ts.sch.gr) από το υπουργείο Παιδείας, και τα προβλήματα – τεχνικά και οικονομικά – που συνεπάγεται αυτό για τις σχολικές μονάδες. Ουσιαστικά, η δράση δίνει «φιλί ζωής» στους υπολογιστές, οι οποίοι είναι κοντά στην απόσυρση. Με δεδομένη όμως, την έλλειψη κονδυλίων προς νέων, η σιωπηλή κατάργηση της δράσης μειώνει των αριθμό των υπολογιστών στα σχολεία

Ειδικότερα, όπως εξηγεί το Δ.Σ. της Β' ς, υπό την προεδρία του καθηγητή Πληροφορικής Σωτήρη Καρανίκα, πριν από δέκα περίπου χρόνια ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια στα σχολεία για την αναβάθμιση και των σχολικών εργαστηρίων. Τότε ο ήδη απαρχαιωμένος χρειάζονταν αντικατάσταση. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τα σχολεία, μιας και δεν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός για την αντικατάσταση των εργαστηρίων. Η δράση «φορητός ικός υπο» για την οποία δαπανήθηκαν 67 εκατομμύρια ευρώ κρίθηκε μάλλον άστοχη, και εκπαιδευτικά και τεχνικά.

Την περίπου ίδια εποχή, μία ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) ξεκινούσε ένα έργο για τη χρήση ανοιχτού λογισμικού στα σχολεία. «Δέκα περίπου χρόνια μετά τα είναι εντυπωσιακά. Έχουν εξοικονομηθεί περίπου 7 έως 9 εκατομμύρια ευρώ με την εγκατάσταση της λύσης που αναπτύχθηκε. Υπάρχουν πλέον πάνω από 1.000 σχολικά εργαστήρια όπου είναι εγκατεστημένη, και εκτός από το οικονομικό όφελος κερδίζουν και από τη συνοχή και την αποτελεσματικότητά της. Η λύση, όμως, έχει μία ιδιαίτερη πρωτιά για τη χώρα μας. Είμαστε παγκόσμια οι πρώτοι και οι πρωτοπόροι στη χρήση αυτής της ς» παρατηρεί το Δ.Σ. της .

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση