Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Προς εκτόνωση στο μέτωπο των απορριμάτων
Προς εκτόνωση στο μέτωπο των απορριμάτων

Προς εκτόνωση στο μέτωπο των απορριμάτων

Εν αναμονή της απόφασης ΠΟΕ-

Πρόταση τεσσάρων σημείων κατέθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του στο με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-, στην οποία συμμετείχε και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η απάλειψη των ορίων ηλικίας, η επιπλέον μοριοδότηση για τους υφιστάμενους συμβασιούχους, 2.500 μόνιμες και η πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες, είναι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης.

 Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Γραφείου του Πρωθυπουργού κατά διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Όπως σημειώνεται στο δελτίο, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους. Επίσης, όπως σύμφωνα με το δελτίο τύπου κατέστη σαφές, οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους. Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου η συνάντηση των δυο πλευρών, έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν τόσο οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων όσο και το πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

«Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργο Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στο , για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων.

Όπως ανέφερε, «στο τράπεζι τέθηκαν νέες προτάσεις, οι οποίες συζητήθηκαν. Τώρα θα πάμε στην Εκτελεστική Επιτροπή να τις αξιολογήσουμε και στην επόμενη θα πάρουμε την απόφασή μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόταση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την του ορίου ηλικίας για συμμετοχή των συμβασιούχων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι συνδικαλιστές απέφυγαν να πάρουν θέση για τη στάση που θα κρατήσουν σε σχέση με τις κινητοποιήσεις, ωστόσο οι περισσότεροι έκαναν λόγο για θετική εξέλιξη.

Ουσιαστικά, με την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες το βράδυ, προς την ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνάντηση σήμερα το πρωί, αλλά και τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη προς την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) ότι η νομοθετική πρόταση, στην οποία έχουν γίνει διορθώσεις και η οποία κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή (ίσως ψηφιστεί και σήμερα), η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει από το αδιέξοδο.

Όπως εκτιμά το Μέγαρο το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην καθαριότητα εμφανίζει σημάδια διάσπασης, δεδομένου ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι δέχονται πιέσεις και από τους δημάρχους, ενώ από την άλλη όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μονιμοποιηθούν άμεσα 6.500 συμβασιούχοι υπό τις παρούσες συνθήκες. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση καλλιέργησε αυτές τις ελπίδες στους συμβασιούχους με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε, αγνοώντας το και τους ευρωπαϊκούς νόμους.

«Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για την κοινωνία, αλλά για την εκλογική της πελατεία», ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ σημείωσε ότι η ίδια έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, δίκαιη και έντιμη απέναντι στους συμβασιούχους.

Σύμφωνα με τη σκληρή ανακοίνωση της Πειραιώς, η κυβέρνηση «ακροβατεί με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προφανή νομικά και συνταγματικά προβλήματα», προσπαθώντας απλά να κερδίσει χρόνο, ενώ «υπόσχεται νέες ανανεώσεις συμβάσεων και φωτογραφικές μονιμοποιήσεις μόνο και μόνο για να δείξει επικοινωνιακά πως επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ξεκίνησαν χθες οι Ημέρες Μουσικής στον Βόλο #ΗμέρεςΜουσικής - https://t.co/p39hA78Ww6 -

  • Διαγωνισμός ερασιτεχνικής φωτογραφίας άγριας ζωής της λίμνης Κάρλα - https://t.co/qX88hpeVpO… -

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες βελτίωσης του δρόμου Ευξεινούπολη –Νεοχωράκι –Νεράιδα –Ανθότοπος - https://t.co/TuC5GOUtNO -

"Αλιεύοντας" την είδηση