Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Προς αναπροσαρμογή προνοιακών επιδομάτων για εξεύρεση 250 εκατ.
Προς αναπροσαρμογή προνοιακών επιδομάτων για εξεύρεση 250 εκατ.

Προς αναπροσαρμογή προνοιακών επιδομάτων για εξεύρεση 250 εκατ.

Την καλύτερη στόχευση των προνοιακών επιδομάτων προκειμένου, αφενός να μην επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και αφετέρου, να διοχετευθούν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, περιλαμβάνει το νέο των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που αναζητούν εναγωνίως τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 760 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ.

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου έχει μπει μια σειρά επιδομάτων, που είτε θα αντικατασταθούν στην πράξη από το ΚΕΑ είτε θα πρέπει να διοχετευθούν μόνο σε πολίτες που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Στο πλαίσιο της εξεύρεσης πόρων για τη του ΚΕΑ με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει προτάσεις και για την κατάργηση διάφορων φοροαπαλλαγών αλλά και τη δραστική του αφορολόγητου ορίου.

Χθες, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως τα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα δεν κινδυνεύουν από την επιχειρούμενη αναπροσαρμογή. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, βέβαια, δεν αποκλείεται η κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων που επικαλύπτονται από τη λειτουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Μια πιθανή περικοπή τους, μάλιστα, θα έχει δημοσιονομικά ουδέτερο , καθώς οι δικαιούχοι που θα τα χάσουν θα λάβουν το ΚΕΑ. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών στο επίδομα θέρμανσης, που θα καταβληθεί κανονικά για τη σεζόν 2016-2017, αφού έχει ήδη προβλεφθεί κονδύλι ύψους 105 εκατ. ευρώ, το οποίο και έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει την αποστολή στοιχείων προς τους θεσμούς, ενόψει της επόμενης φάσης της διαπραγμάτευσης που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 14 οεμβρίου.

Βάση της προσπάθειας για αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση των απαιτούμενων κονδυλίων για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ εντός του 2017, αποτελεί η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», μεταξύ άλλων, προτείνει τη του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, ενώ θέτει υπό επανεξέταση μια σειρά επιδομάτων, όπως είναι τα κατασκηνωτικά επιδόματα, η επιδότηση κοινωνικού τουρισμού κ.λπ. Πρόκειται για επιδόματα ανταποδοτικού χαρακτήρα, για τα οποία καταβάλλονται εισφορές μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν μπορούν να κοπούν. α σημειωθεί βέβαια εδώ ότι ανταποδοτικού χαρακτήρα ήταν και οι παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που καταργήθηκαν το 2012, με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μάλιστα, να εξακολουθούν να καταβάλλουν εισφορές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν περίπου 250 εκατ. ευρώ. Μια δεξαμενή από την οποία πιθανόν θα μπορούσε να αντληθούν κονδύλια, είναι και τα επιδόματα που παρέχονται σε ειδικές ομάδες πολιτών από τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού (π.χ. επιδόματα σε φοιτητές), ενώ «λύση» αναζητείται και στην περικοπή κάποιων φοροαπαλλαγών (π.χ. για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες).

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ωστόσο, το μέτρο παραμένει ως «εφεδρεία», καθώς αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν πλήρως το ενδεχόμενο μιας μικρής μείωσης (της τάξεως των 100-200 ευρώ), ώστε να διασφαλιστεί η του ΚΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο πιέζει το υπουργείο Αμυνας να προχωρήσει σε περικοπή των δαπανών του για το 2017 και το , ώστε να εξοικονομηθούν πόροι υπέρ του ΚΕΑ. Στο υπουργείο θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα καμφθούν οι των δανειστών για νέα μέτρα το 2017, αφού οι θεσμοί διαπιστώνουν δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 360 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος και δεν έχουν πειστεί προς το παρόν από την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως η υπεραπόδοση των εσόδων καλύπτει πιθανές αρνητικές αποκλίσεις.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση