Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Προωθούσαν μετανάστες χωρίς καταγραφή
Προωθούσαν μετανάστες χωρίς καταγραφή

Προωθούσαν μετανάστες χωρίς καταγραφή

Μυστική επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος δουλεμπόρων που πουλούσε πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες πραγματοποίησαν χθες στη Λέσβο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. σαν δέκα άτομα, οκτώ υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αφγανιστάν και μία Ελληνίδα. Ολοι οι συλληφθέντες κρατούνταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και επρόκειτο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα του νησιού, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκεται και ο «» του κυκλώματος, υπήκοος Πακιστάν, που, σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Μυτιλήνη, έδειχνε να έχει μεγάλη οικονομική άνεση, έχοντας στην ιδιοκτησία του ακριβό κ.ά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης δύο α-εργαστήρια παρασκευής πλαστών εγγράφων, ενώ προέκυψαν ενδείξεις διασύνδεσης του κυκλώματος και με ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο της πόλης. Το πρακτορείο πουλούσε ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες που νωρίτερα είχαν προμηθευτεί πλαστά έγγραφα από τη σπείρα των δουλεμπόρων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη χθες στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να ελέγξει τους αλλοδαπούς επιβάτες πλοίου (προερχόμενου από τη Μυτιλήνη) που είχαν προμηθευτεί εισιτήρια από το «επίμαχο» πρακτορείο. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα από την και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στο πλαίσιο εντεινόμενων ερευνών, μεταξύ άλλων, για την εξάρθρωση δικτύων τζιχαντιστών. Υπολογίζεται ότι οι προωθούσαν καθημερινά στην ηπειρωτική χώρα 400-500 αλλοδαπούς, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από τις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές στο κέντρο ταυτοποίησης της Μόριας ή αλλού.

300-400 ευρώ το άτομο

Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εντόπιζαν κατά την άφιξή τους στη Λέσβο μέλη του κυκλώματος που είχαν ρόλο «κράχτη». Στη συνέχεια, εφοδίαζαν τους διακινούμενους με πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα (αναστέλλουν την απέλασή τους για 6 μήνες) εισπράττοντας αμοιβή ύψους 300-400 ευρώ το «κεφάλι». Με ψηφιακή κάμερα έβγαζαν φωτογραφία τους μετανάστες και με που διατηρούσαν στα δύο εργαστήρια παρς πλαστών εγγράφων του νησιού εξέδιδαν τα παραποιημένα υπηρεσιακά σημειώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έστελναν τις πλαστές φόρμες με φαξ ή e-mail σε συνεργούς τους που έχουν την έδρα τους στην ηπειρωτική .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση