Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Προωθείται τροπολογία για παραγραφή των οφειλών διαχειριστών του Δημοσίου
Προωθείται τροπολογία για παραγραφή των οφειλών διαχειριστών του Δημοσίου

Προωθείται τροπολογία για παραγραφή των οφειλών διαχειριστών του Δημοσίου

To υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει, με που προωθεί (σ.σ. σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση οδηγίας της Ε.Ε. με θέμα «την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης προσώπων ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής») να παραγράφεται η αξίωση προς καταλογισμό υπολόγων χρηματικής διαχείρισης μετά την παρέλευση 10 ετών.

Η ψήφιση της ς συμπαρασύρει και την υποχρέωση ς των σχετικών δικαιολογητικών των ενταλμάτων πληρωμής, που μετά την ψήφιση της διάταξης θα μπορούν να φυλάσσονται για 10 χρόνια, αντί των 20 που προβλέπει σήμερα ο νόμος.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σήμερα, καθώς δεν υπάρχει ειδική διάταξη, ισχύει η 20ετής παραγραφή των αξιώσεων με βάση τον Αστικό Κώδικα. Προωθώντας την αλλαγή της διάταξης, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποστήριξε ότι η 20ετής παραγραφή (σ.σ. που την κάνει το ίδιο) εμποδίζει τον κατασταλτικό έλεγχο. Ο κατασταλτικός έλεγχος των λογαριασμών των δήμων, των περιφερειών και των ( Δημοσίου Δικαίου) που τους ανήκουν, καθώς και των κοινωφελών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης και των δημοτικών ανωνύμων εταιρειών του άρθρου 266 του ΚΔΚ διεξάγεται υποχρεωτικά. Ο έλεγχος είναι ετήσιος, τακτικός και δειγματοληπτικός, εκτός εάν προκύψουν λόγοι που επιβάλλουν τη γενίκευσή του. Οι έλεγχοι για τους οποίους γίνεται λόγος στην τροπολογία αφορούν συνήθως στοιχεία που προκύπτουν από ποινικές υποθέσεις ή μεταγενέστερες της χρήσης καταγγελίες.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με την τροπολογία που έχει ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου, η τροποποίηση του χρόνου ς των παραστατικών και του χρόνου παραγραφής από 20 σε 10 χρόνια θεωρήθηκε απαραίτητη για λόγους «ασφάλειας δικαίου». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εμπνευστές της προτεινόμενης διάταξης εκτιμούν ότι με αυτήν δεν θα «επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ ο έλεγχος και η περιφρούρηση των συμφερόντων του δημοσίου θα γίνουν αποτελεσματικότερα».

α σημειωθεί ότι ο προληπτικός έλεγχος των δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο σταματάει την 1η Ιανουαρίου του 2017, ενώ για τους ΟΤΑ και τα άλλα το 2019. Στο αρχείο των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούν οι παραπάνω διατάξεις περιλαμβάνονται:

• Καταλογισμοί εις βάρος δημάρχων και δημοτικών υπαλλήλων σε ύψος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

• Καταλογισμοί εις βάρος γιατρών και διοικήσεων νοσοκομείων για αγορά υπερτιμολογημένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, της Κεντρικής Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

• Καταλογισμοί εις βάρος διοικήσεων ΠΔΔ, όπως ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τισης. Στις περιπτώσεις των ΟΤΑ, μάλιστα, και των ΝΠΔΔ κάποιες φορές οι καταλογισμοί αφορούν και πρώην μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση