Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Με προχειρότητα η διαδικασία καθορισμού των νέων αξιών
Με προχειρότητα η διαδικασία καθορισμού των νέων αξιών

Με προχειρότητα η διαδικασία καθορισμού των νέων αξιών

Η προχειρότητα στον σχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτεται ξεκάθαρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε το υπ. Οικονομικών συμμετείχε μόλις το 30%-35% του συνολικού αριθμού των πιστοποιημένων εκτιμητικών εταιρειών και φυσικών προσώπων του σχετικού κλάδου. Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από μόλις 200 εκτιμητές επί συνόλου 700, τη στιγμή που το υπουργείο είχε την προσδοκία –«ευσεβής πόθος» λένε στην αγορά– να καλύψει κάθε ζώνη με έως τέσσερις εκτιμητές, προκειμένου να υπάρχει πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ακόμα κι εκείνοι που εν τέλει ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, που ανακοινώθηκε στο τέλος του 2017 και αναμένεται να υλοποιηθεί με ρυθμούς «εξπρές», εντός μόλις 20 ημερών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισηγηθούν τιμές για ελάχιστες τιμές ζώνης ο καθένας. Οπως αναφέρει ο κ. Σπύρος Ράπτης της εταιρείας Redvis, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιστοποιημένων εκτιμητικών εταιρειών του σχετικού Μητρώου, «λόγω έλλειψης διαθέσιμου χρόνου, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στη σχετική διαδικασία για μόλις τρεις τιμές ζώνης, στην Αττική, στην Ευρυτανία και στη Φθιώτιδα». Ο κ. Ράπτης διαθέτει προσωπική εμπειρία από την Ευρυτανία λόγω εντοπιότητας κι έτσι έκρινε ότι θα είναι σε θέση να εισηγηθεί αξιόπιστες –κατά το δυνατόν– τιμές, αν και όπως σημειώνει, υπάρχουν πολλές περιοχές όπου δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη συναλλαγή ακινήτου.

Ζήτημα τίθεται και για το ύψος της αμοιβής των 50 ευρώ ανά τιμή ζώνης, το οποίο κρίνεται πολύ χαμηλότερο από τις τιμές που ισχύουν στην και είναι τουλάχιστον τριπλάσιες, δηλαδή από 150 ευρώ και πάνω για κάθε εκτίμηση. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, ιδίως όπου εφαρμόζονται σύνθετες και συγκριτικές μέθοδοι υπολογισμού των τιμών, το κόστος ξεπερνάει τα 200 ευρώ, αλλά διασφαλίζει το καλύτερο δυνατό ως προς τον προσδιορισμό της αξίας ενός ακινήτου, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες έλλειψης επαρκούς μεγέθους συναλλαγών.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση