Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Προαπαιτούμενο η συμφωνία για τα νομοσχέδια»
«Προαπαιτούμενο η συμφωνία για τα νομοσχέδια»

«Προαπαιτούμενο η συμφωνία για τα νομοσχέδια»

Με δυσφορία αλλά και με ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα απάντησαν χθες οι Ευρωπαίοι εταίροι στην ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα καταθέσει νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό στη Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι η διαδικασία για το πώς πρέπει να περάσει μια νομοθεσία από την ελληνική Βουλή είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Δηλαδή προηγείται η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και αφού δώσουν τη συγκατάθεσή τους ακολουθεί η έγκριση από το Κοινοβούλιο. Η κίνηση της κυβέρνησης θα μπορούσε να εκληφθεί ως μονομερής ενέργεια, τη στιγμή που οι εταίροι όχι μόνο δεν ήταν ενήμεροι, αλλά και αιφνιδιάστηκαν. Ομως έχοντας πλέον εμπειρία σε κυβερνητικές τακτικές και μεθόδους, κρατούν ψύχραιμη στάση θέλοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες, όταν οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Π. Μοσκοβισί στην εφημερίδα Le Monde, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους όλες οι πλευρές. Συγχρόνως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα ν/σ που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι «καθένας που συμμετέχει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μια «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση» και πρόσθεσε ότι «κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος». Επιβεβαίωσε εξάλλου τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Β. Σόιμπλε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε επίσης ότι πρέπει να αποφευχθεί η αναπαραγωγή του δραματικού σεναρίου του Grexit και δήλωσε σίγουρος ότι «θα το πετύχουμε». Η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Η κρίση σε διαρκή επανάληψη» εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερεί και ότι «δυστυχώς η κατάσταση δεν μοιάζει ούτε καν με την ταινία “Η Μέρα της Μαρμότας”, στην οποία ο πρωταγωνιστής Μπιλ Μάρεϊ, παγιδευμένος στον χρόνο, ξαναζεί την ίδια ημέρα», αλλά ακόμα χειρότερη. Ο αξιωματούχος που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει στάσιμη εφόσον ένας από τους βασικούς στόχους του τρίτου προγράμματος, η επιστροφή των επενδύσεων, δεν επιτυγχάνεται και έτσι «η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποκαταστάθηκε στην Σκόπελο η βλάβη στο Skiathos Express #SkiathosExpress - https://t.co/lj6MNAN9Qj -

  • Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη #ΕΚΠΑ #Παπαδιαμάντης - https://t.co/DcOdP3xmc4 -

  • Χωροταξική κατανομή του βοσκότοπων #βοσκότοποι - https://t.co/pfeyKBVxdV -

"Αλιεύοντας" την είδηση