Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Προαπαιτούμενο η αξιολόγηση
Προαπαιτούμενο η αξιολόγηση

Προαπαιτούμενο η αξιολόγηση

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως «προαπαιτούμενο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος έθεσε ο πρόεδρος του ερούν στη χθεσινή σύνοδο. Συγχρόνως τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να διατηρήσει την κεκτημένη ταχύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει δείξει από το καλοκαίρι, τονίζοντας όμως ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά να γίνει». Οσον αφορά τη του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το θέμα δεν τέθηκε ποτέ από την ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενώ σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει ισοδύναμα μέτρα όταν τα φέρει προς συζήτηση η ελληνική πλευρά.

Ο πρώτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι το πρώτο σετ προαπαιτούμενων που αποφασίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή –και θα ξεκλειδώσει τη δόση των 2 δισ.– να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου. Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να υπερψηφίσει την πρώτη λίστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. ια το Εurogroup δεν πρέπει να χαθεί για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς αμέσως μετά οι ελληνικές Αρχές με τους Θεσμούς θα πρέπει να συμφωνήσουν στο δεύτερο πακέτο, το οποίο σχετίζεται με την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο πακέτο αναμένεται να περιληφθούν και οι που σχετίζονται με τα θέματα των διοικήσεων των τραπεζών. Συγκεκριμένα, ο κ. είπε ότι «δεν μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά να “πέσουν” φρέσκα λεφτά στις , αν δεν έχουν λυθεί τα θέματα διοίκησης των τραπεζών».

Ετσι έως τα μέσα Νοεμβρίου ο στόχος είναι αρκετά φιλόδοξος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καλείται να έχει ολοκληρώσει δύο σετ προαπαιτούμενων, την πρώτη αξιολόγηση αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Παραδόξως είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι από το καλοκαίρι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σε καλό δρόμο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.

Παρ' όλη τη σημασία που έδωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως «προαπαιτούμενο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κοινοτικοί διαβεβαιώνουν την «Κ» ότι ακόμα και αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να προχωρήσει αν εφαρμόζονταν μέτρα για τη διοίκηση των τραπεζών και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση