Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα από Ισπανία, Αυστρία, Λετονία
Πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα από Ισπανία, Αυστρία, Λετονία

Πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα από Ισπανία, Αυστρία, Λετονία

«Πράσινο φως» γι το νέο πκέτο διάσωσης προς την Ελλάδα έδωσαν σήμερα τα Κοινοβούλια της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Λετονίας, ενώ το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις ψηφοφορίες της Τετάρτης, όπου αναμένονται οι αποφάσεις του ολλανδικού και κυρίως του γερμανικού κοινοβουλίου, για το νέο που αναμένεται να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, στην Ισπανία το πρόγραμμα διάσωσης συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ εγκρίθηκε με 297 ψήφους «υπέρ», 20 «κατά» και πέντε απουσίες, ενώ αίσθηση προκάλεσαν τα πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης που εξαπέλυσε από το βήμα της ισπανικής Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Υπέρ του τρίτου προγράμματος τάχθηκαν και οι Αυστριακοί, ενώ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών, η διαρκής υποεπιτροπή για τον ESM ενέκρινε επίσης το πρόγραμμα.

Επίσης, με 50 «ναι», 37 «όχι» και 6 αποχές, η Λετονία ενέκρινε το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Εξι βουλευτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν την , με έναν να καταψηφίζει και πέντε αποχές. Κατά τη συνεδρίαση η επανέλαβε ότι αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες για κούρεμα του ελληνικού χρέους.Το νέο πρόγραμμα έχει ψηφίσει ήδη από χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Λετονίας και η Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την περασμένη εβδομάδα την κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει το πρόγραμμα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε χθες της , ενώ οι άλλοι βουλευτές ψήφισαν το πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούλιο.

Σήμερα, επίσης, θα ψηφίσει το κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Η ολλανδική Βουλή θα ψηφίσει αύριο το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση, για το , ενώ αύριο θα ψηφίσει και το γερμανικό κοινοβούλιο. Αν και η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ μπορεί να αντιμετωπίσει ανταρσία βουλευτών του κόμματός της, το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να υπερψηφισθεί. Ωστόσο, την συμφωνία αναμένεται να καταψηφίσει και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) σε ένδειξη ς για τους όρους της σύμβασης. Θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι.

Τα κοινοβούλια του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της ς, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας δεν είναι υποχρεωμένα να ψηφίσουν το πρόγραμμα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) – των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης- θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνει ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει έγκαιρα το ποσό των 3,2 δις. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη (20 Αυγούστου).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση