Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » «Πράσινο φως» για να μετατραπεί το Τατόι σε Μουσείο
«Πράσινο φως» για να μετατραπεί το Τατόι σε Μουσείο

«Πράσινο φως» για να μετατραπεί το Τατόι σε Μουσείο

Ως ένα πρώτο θετικό βήμα για τη λειτουργία των θερινών ανακτόρων στο Τατόι ως μουσείο θεωρείται η χθεσινή ομόφωνη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της αρχιτεκτονικής μελέτης και της στατικής προμελέτης για την αποκατάσταση του ανακτόρου του τος Τατοΐου.

Πρόκειται για την μελέτη που παρέμενε επί 1,5 σχεδόν χρόνο στα συρτάρια και η οποία κρίνει αναγκαία την οικοδομική, λειτουργική και αποκατάσταση του μνημείου όπως ήταν στην πρώτη φάση της λειτουργίας του, δηλαδή την περίοδο 1884 – 1913 επί Γεωργίου του Α'.

 Η «επιστροφή» στην αρχική του φάση μπορεί να γίνει χάρη στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που υπάρχουν ως αδιάψευστος μάρτυρας της εικόνας του κτιρίου, τα κείμενα και άλλες πηγές που οδηγούν στην «πιστή» αποκατάσταση του αρχικού οικοδομήματος.

Kατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο επίτιμος γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού, Ιορδάνης Δημακόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του «μήπως γίνουν τόσες αναπαλαίωσης ώστε το κτίριο να γίνει καινούριο. Πρέπει να το διατηρήσουμε χωρίς να παραβιάσουμε την ένδειξη των γηρατειών και της ηλικίας του». «Οι επεμβάσεις στο κτίριο είναι άτεχνες και εντοπίσαμε ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε κανείς να απαλλαγεί από αυτές», απάντησε η καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Ελισάβετ Βιντζηλαίου.

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός πως το θερινό ανάκτορο προτείνεται να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, και στους χώρους του να γίνει έκθεση με τα αντικείμενα και τα έπιπλα της πρώην βασιλικής οικογένειας.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη ο ιστορικός χώρος διαθέτει κτίρια τα οποία μπορούν να στεγάσουν υποστηρικτικές λειτουργίες όπως αναψυκτήρια, πωλητήρια κτλ.

Κομβικό ρόλο στην του αιτήματος μετατροπής του ιστορικού χώρου σε μουσείο, έχει διαδραματίσει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Φίλων Τατοϊου και ο πρόεδρος του Βασίλης Κουτσαβλής με τις άοκνες προσπάθειες του.

Μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση, χαρά και ικανοποίηση υποδεχόμαστε τα νέα για την της προμελέτης μετατροπής του Ανακτόρου στο Τατόι σε Μουσείο που ελήφθη κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Πρόκειται για μια εξαιρετική μελέτη που ολοκληρώθηκε από το Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και είχε την πλήρη στήριξη του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου και του ιστορικού του Τατοΐου, κ. Κώστα Σταματόπουλου σε όλα τα στάδια της υλοποίησής της. Είναι σημαντική νίκη όλων μας, που το Ανάκτορο θα «επιστρέψει» μορφολογικά, τουλάχιστον εξωτερικά, στα έτη Βασιλείας Γεωργίου Α' κάτι το οποίο δεν ήταν δεδομένο. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και ειδικότερα στην Διευθύντρια της Διεύθυνσης κ. Αμαλία Ανδρουλιδάκη και στην αρχιτέκτονα κ. Αναστασία Μαγκουρίλου» ενώ προσθέτει πως «ευχόμαστε και ελπίζουμε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη της μελέτης για το Ανάκτορο αλλά και των υπολοίπων 7 μελετών για ισάριθμα κτίρια στο Τατόι στο νέο ΕΣΠΑ έτσι ώστε να σωθούν τα κτίρια που σήμερα βρίσκονται σε φάση κατάρρευσης. Η έγκριση της μελέτης του Ανακτόρου δεν λύνει παρόλα αυτά τα τεράστια καθημερινά προβλήματα του τος που παραμένει παραδομένο στα χέρια βανδάλων, χωρίς νερό και με διαλυμένο το αστυνομικό τμήμα που το εποπτεύει» καταλήγει υπενθυμίζοντας τα χρονίζοντα προβλήματα ενός χώρου που αποτελεί αναπόσταστο κομμάτι της ελληνικής ς των δύο προηγούμενων αιώνων.

Φωτογραφία από την μελέτη αποκατάστασης και επιστροφής του ανακτόρου στην αρχική κατάσταση:

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση