Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πώς θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα του 2017, ύψους 1,1 δισ. ευρώ
Πώς θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα του 2017, ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Πώς θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα του 2017, ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Ακόμη και στη , για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, σχεδιάζεται να δοθεί μέρος από το κοινωνικό μέρισμα του , για το οποίο και θεσμοί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να φθάσει το 1,1 δισ. .

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι βεβαίως ο κύριος προορισμός του κοινωνικού μερίσματος, ενώ πιθανώς θα επωφεληθούν και οι , που επιβαρύνθηκαν κατά λάθος τα προηγούμενα χρόνια με «φουσκωμένες» υπέρ υγείας. Το σενάριο για μη πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΦΚΑ δεν υφίσταται, διαβεβαιώνει αρμόδια υψηλόβαθμη πηγή.

Θεσμοί και συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φθάσει φέτος το 2,8% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. , έναντι στόχου του προγράμματος για 1,75% του ΑΕΠ ή 3,1 δισ. . Θα υπάρξει, επομένως, «υπερπλεόνασμα» περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Το μέγεθος είναι εντυπωσιακό, αν σκεφθεί κανείς ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε μόλις πριν από έναν μήνα, προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και άρα «υπερπλεόνασμα» μόνο 800 εκατ. ευρώ.

Τελικά, η υπερφορολόγηση –άλλη μία χρονιά–, σε συνδυασμό με την υποεκτίμηση των αποτελεσμάτων του ΕΦΚΑ, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση του στόχου.

Οι διαπραγματεύσεις

Οι θεσμοί, πάντως, επιλέγοντας να κινηθούν συντηρητικά, υπέδειξαν στην κυβέρνηση να διανείμει ως κοινωνικό μέρισμα μόνο ένα μέρος (το 1,1 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με πληροφορίες) και να κρατήσει τα υπόλοιπα (περίπου 810 εκατ. ευρώ) ως απόθεμα ρευστότητας. Αλλωστε, μπορεί να υπάρξουν αναθεωρήσεις, όπως έγινε και το 2016, όταν διαπιστώθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3,8% του ΑΕΠ και όχι 4,2% του ΑΕΠ, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικώς.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν, αλλά κατ’ αρχάς φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση στην κατανομή του κοινωνικού μερίσματος ως εξής: 1. Στους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και άλλες κοινωνικά ομάδες με εισοδηματικά κριτήρια περίπου τα 600 εκατ. ευρώ. 2. Στη για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (κυρίως το κόστος για την των νησιών). Εάν δεν καλυφθεί από το το κόστος αυτό, η ΔΕΗ θα αυξήσει τα τιμολόγια. 3. Στους συνταξιούχους για την επιστροφή των «φουσκωμένων» εισφορών υπέρ υγείας με τις οποίες επιβαρύνθηκαν από το 2012.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση