Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πόρισμα – φωτιά και επίρριψη ευθυνών στο δασαρχείο για την καταστροφή στη Μάνδρα
Πόρισμα – φωτιά και επίρριψη ευθυνών στο δασαρχείο για την καταστροφή στη Μάνδρα

Πόρισμα – φωτιά και επίρριψη ευθυνών στο δασαρχείο για την καταστροφή στη Μάνδρα

Έλλειψη ντιπλημμυρικών έργων, υθαίρετες κατασκευές και πολεοδόμηση της κοίτης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης συνετέλεσαν στην πρόσφατη πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής που στοίχισε τη σε 24 άτομα.

Η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, στο προκαταρκτικό πόρισμα που συνέταξε για την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα αποδέχεται μεν το ακραίο καιρικό φαινόμενο που συνέβη, αλλά επιρρίπτει ευθύνες στο δασαρχείο Μεγάρων για την καθυστέρηση στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. «Ο χαρακτηρισμός του φαινομένου ως δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ορεινής υδρονομίας που μπορεί να μην έλυναν ριζικά το πρόβλημα, αλλά θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη», αναφέρει η κ. Παπασπύρου, τονίζοντας ότι «ένας από τους παράγοντες πρόκλησης σοβαρών ζημιών στην πόλη της Μ ήταν η άφιξη των πλημμυρικών υδάτων της μέγιστης παροχής του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και των αντίστοιχων της μέγιστης παροχής του χειμάρρου Σούρες ταυτόχρονα στην περιοχή που συμβάλλουν οι δύο χείμαρροι».

Για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων η γενική επιθεωρήτρια, στο 25σέλιδο πόρισμά της επιρρίπτει ευθύνες στο δασαρχείο Μεγάρων που έπρεπε από το 2012 να έχει ολοκληρώσει τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων στις οποίες σχεδιάζονται οι επεμβάσεις.

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι το 2003 τροποποιήθηκε το πόλης, με αποτέλεσμα τα ρέματα και Σούρες να ενταχθούν στον οικιστικό ιστό του δήμου και να δομηθούν κανονικά. Την ίδια χρονιά, έγινε επέκταση του σχεδίου πόλης η οποία προέβλεπε οριοθέτηση του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης με ανεπαρκή τρόπο, καθώς οι υπάρχοντες αγωγοί δεν επαρκούσαν για να παροχετευθεί το ρέμα.

Ως προς τις ευθύνες του δασαρχείου, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι προκειμένου να προχωρήσει το σχεδιαζόμενο έργο εκτροπής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, το δασαρχείο έπρεπε να αποφανθεί για τον χαρακτήρα των εκτάσεων όπου σχεδιάζονται , ωστόσο, ο χαρακτηρισμός αυτός εκκρεμεί από το 2012 και το 2014 η Υπηρεσία απάντησε ότι αρχειοθετεί το αίτημα, ενόψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Τέλος, μετά αυτοψία της Πολεοδομίας διαπιστώθηκε ότι ήταν παράνομο το -εργοτάξιο του Δήμου Μ, καθώς και βιομηχανικά κτίρια.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση