Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πόντιοι από όλο τον κόσμο σμίγουν στη Θεσσαλονίκη
Πόντιοι από όλο τον κόσμο σμίγουν στη Θεσσαλονίκη

Πόντιοι από όλο τον κόσμο σμίγουν στη Θεσσαλονίκη

Συνολικά 500 νέοι, από 23 διαφορετικές χώρες, από 13 ομοσπονδίες ποντιακών σωματείων δίνουν σήμερα ραντεβού στη Θεσσαλονίκη. Εκεί αρχίζει η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, δέκα χρόνια μετά την πρώτη στη Φρανκφούρτη.

Στόχος της συνδιάσκεψης είναι να τονωθούν οι σχέσεις των Ποντίων που είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο. «Με την καρδιά μας στον Πόντο, με την ψυχή μας στην Ελλάδα, με τον νου μας σε όλο τον κόσμο, ενώνουμε τις ρίζες μας και το αύριο», αναφέρει η Γεωργία Μαυρίδη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά. «Στην δίνουμε καθημερινή μάχη για να κρατάμε την πίστη μας, τη γλώσσα μας και τον Πόντο στην καρδιά μας. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό η μας να είναι ενωμένη», προσθέτει. «Εχουμε δώσει μια υπόσχεση στους προγόνους μας και έχουμε σκοπό να την τηρήσουμε. Θα διεκδικήσουμε μια συγγνώμη για τη των προπάππων και των παππούδων μας και από τους σημαντικότερους στόχους μας, εμάς της τέταρτης γενιάς προσφύγων, θα αποτελέσει η αναγνώριση της γενοκτονίας», τονίζει ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, Αλκης Αναστασιάδης.

Ο ίδιος σχολιάζοντας άρθρο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, στο οποίο αμφισβητεί τη των Ποντίων, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που η του ποντιακού Ελληνισμού έχει αναγνωριστεί από την ελληνική το 1994, δεν δεχόμαστε κανένας να αμφισβητεί την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού, πόσο μάλλον μιας σφαγής 353.000 ανθρώπων. Η γενοκτονία έγινε, είναι γεγονός. Οταν αρνείσαι ότι συντελέστηκε γενοκτονία στον Πόντο, τότε στην ουσία ευνοείς τις γενοκτονίες του σήμερα».

Η συνδιάσκεψη, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, θα διοργανωθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, τη διατήρηση και τη διάδοση των ιδανικών και αξιών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, καθώς και την ενίσχυση των πολύπλευρων σχέσεων της νεολαίας της Διασποράς με την ιστορική της πατρίδα. Η συνδιάσκεψη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση