Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Ποντάρουν σε αξιολόγηση λάιτ
Ποντάρουν σε αξιολόγηση λάιτ

Ποντάρουν σε αξιολόγηση λάιτ

Η αίσθηση ότι η κυβέρνηση οδεύει προς μια αξιολόγηση λάιτ κυριαρχεί στο Μέγαρο μετά τα μηνύματα που έχουν εισπράξει ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις επαφές τους με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και τη διευθύντρια του Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς, όμως, να αναιρείται το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του .

Σύμφωνα με πληροφορίες, και υπό την αίρεση ότι το δεν κρύβει κάποιον δυσάρεστο «άσο στο μανίκι του», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι η εξής: Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει λόγο στα ελληνικά πράγματα μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του . Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την επιδίωξη να ληφθούν αποφάσεις για το από τους εταίρους μετά τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης και το όλο θέμα παραπέμπεται στην ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως ανέφεραν ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο τέως –πλέον– υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Ως αντάλλαγμα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να διασφαλίζει ότι στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση από τους εκπροσώπους των θεσμών δεν θα ζητηθούν μέτρα για το 2018 και ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει σε «ήρεμα νερά», ώστε η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό και στους επενδυτές να «αποκατασταθεί» και να συνεχιστούν οι δοκιμαστικές έξοδοι της χώρας στις αγορές.

Το συγκεκριμένο «μόντους βιβέντι» έχει παράπλευρα οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: Πρώτον, αποφεύγεται η μετωπική σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και υ για το θέμα του χρέους και η αποχώρηση του Ταμείου δεν θα συντελεστεί σε συνθήκες ρήξης ή με «νικητές» και «ηττημένους». Δεύτερον, το πρόγραμμα θα βγει από το ευρωπαϊκό κάδρο και θα αποφευχθούν δυσάρεστες περιπλοκές στην Ευρωζώνη σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία από τους Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν στο προσκήνιο θα έλθει η συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της ς. Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα μπορεί να συνεχίσει να προβάλλει στην εσωτερική πολιτική σκηνή το αφήγημα περί επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα μετά τη μακρόχρονη περιπέτεια του μνημονίου.
Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση