Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πονοκέφαλος για το Μαξίμου οι «απρόθυμοι»
Πονοκέφαλος για το Μαξίμου οι «απρόθυμοι»

Πονοκέφαλος για το Μαξίμου οι «απρόθυμοι»

Τον περασμένο Ιούνιο, ο αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στο του Economist, ζητούσε από την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του μνημονιακού προγράμματος προκειμένου να διαμορφώσει ένα πειστικό αφήγημα για τις αγορές. Την περασμένη εβδομάδα η εσωκομματική ομαδοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κίνηση των «53+», καλούσε την κυβέρνηση να σταματήσει να αναφέρεται με όρους ιδιοκτησίας του προγράμματος, παραπέμποντας στις περί του αντιθέτου αποφάσεις των κομματικών οργάνων.

Σε επίπεδο αφηγήματος η κυβερνητική ηγεσία έχει απολύτως αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ο κ. ς δήλωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι «το πρόγραμμα δείχνει να βγαίνει», παραδοχή που επί της ουσίας αποδίδει την πορεία εξόδου της χς από το μνημόνιο και την άνοδο των δεικτών της οικονομίας, τα οποία διαρκώς ο ίδιος επικαλείται, και την επιτυχία μιας οικονομικής πολιτικής στο άλλο άκρο όσων ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται ως πρόγραμμα και ως ιδεολογία.

Τον περασμένο Ιούνιο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε τη σημασία που έχει το να αναλάβει η Ελλάδα την ιδιοκτησία του προγράμματος. «Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα», ανέφερε σχετικά. Και έφερε ως παράδειγμα την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τη στιγμή που, όπως πρόσθεσε, κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης αμφισβητούν που έχουν συμφωνηθεί.

Οι ενστάσεις

Η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του μνημονίου έγκαιρα εξελίσσεται σε κλειδί για την ολοκλήρωση της τρίτης ς χωρίς καθυστερήσεις, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του οδικού χάρτη που η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει αναφορικά με την πορεία εξόδου της χς από το μνημόνιο. Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι αυτό το σκεπτικό. Υπάρχουν πάντοτε εκείνοι που πιστεύουν ότι, παρά την υπογραφή του μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε λογική «ανταρτοπόλεμου», προκαλώντας όπου μπορεί ρηγματώσεις στη μνημονιακή πολιτική. Ο Εσωτερικών , ο οποίος μετακινήθηκε από τα υπουργεία Εργασίας και Ενέργειας ακριβώς εξαιτίας της «απροθυμίας» του να υλοποιήσει τα μνημονιακώς συμφωνηθέντα, μόλις στα Σεπτεμβρίου δήλωνε ότι «συνολικά η κυβέρνηση πρέπει να διακατέχεται από έναν σκεπτικισμό για το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση