Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η πολυφαρμακία καλά κρατεί
Η πολυφαρμακία καλά κρατεί

Η πολυφαρμακία καλά κρατεί

Εν πό τα παράδοξα στον χώρο της υγείας είναι η συνεχιζόμενη πολυφαρμακία, ιδιαίτερα των ακριβών φαρμάκων, παρά τη σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου Ελληνα τα τελευταία χρόνια. Τα μέτρα που ελήφθησαν στη διάρκεια της κρίσης, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η θετική λίστα αποζημιωμένων φαρμάκων κ.ά., δεν μπόρεσαν να θεραπεύσουν το πρόβλημα αλλά και τις άλλες στρεβλώσεις στον χώρο του φαρμάκου, πλην της μείωσης της υπέρογκης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πάρα πολλούς φαρμακοποιούς, πάρα πολλά φαρμακεία (95 ανά .000 κατοίκους, με τον μέσο όρο στην των «28» να είναι 31), πάρα πολλές φαρμακαποθήκες (δεκαπλάσιες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες), καθώς και πάρα πολλούς γιατρούς (διπλάσιοι από τον μ.ό. των χωρών του ΟΟΣΑ), προβληματικό σύστημα τιμολόγησης, μικρή διείσδυση γενόσημων φαρμάκων (τη μικρότερη στην ) και κυρίως υψηλή κατανάλωση φαρμάκων, ιδιαίτερα αντιβιοτικών και ακριβών φαρμάκων.

Τη βασική ευθύνη για την πολυφαρμακία την έχουν οι οι οποίοι συνεχίζουν να συνταγογραφούν κατά 50% περισσότερα φάρμακα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ευθύνονται όμως και τα φαρμακεία, τα οποία πωλούν παρανόμως συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή, σε ποσοστό 30%, εκ των οποίων το 1/3 περίπου αφορά πώληση αντιβιοτικών. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ολλανδία και δεύτερη μεγαλύτερη μετά την , ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Και τα ακριβά φάρμακα παρουσιάζουν αυξημένες πωλήσεις, αλλά και της ς τιμής τους κατά 24% την περίοδο 2009-14. Στην Ελλάδα, τιμή μεγαλύτερη των ευρώ έχει το 4,3% των φαρμάκων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Πορτογαλία είναι 1,8% και στην Ιταλία 1,2%.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση