Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πωλούνται νησιά σε τιμές ευκαιρίας
Πωλούνται νησιά σε τιμές ευκαιρίας

Πωλούνται νησιά σε τιμές ευκαιρίας

Μείωση που μπορεί ν νέλθει ακόμα και σε έως 60%, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν πριν από την οικονομική , μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ιδιωτικού νησιού.

Αυτό αναφέρουν στην «Κ» μεσίτες που παρακολουθούν στενά τη συγκεκριμένη , τονίζοντας ότι η οικονομική και η αύξηση της φορολογίας έχουν οδηγήσει αρκετούς πωλητές-ιδιοκτήτες στη σημαντική μείωση των απαιτήσεών τους, κατά τουλάχιστον 30%. Το ποσοστό αυτό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί έπειτα από τις σχετικές , προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Αλλωστε, οι πωλητές είναι κατά κανόνα κληρονόμοι των εν λόγω ιδιοκτησιών, χωρίς την οικονομική επιφάνεια που ίσως θα περίμενε κανείς.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Νίκος Φρεζάδος, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Athens Property Real Estate, που διαθέτει τρία ιδιωτικά νησιά προς πώληση στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού (πλησίον Πόρου και Σπετσών), «προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση το 2010, τα περισσότερα ιδιωτικά νησιά πωλούνταν σε τιμές πλησίον της αντικειμενικής τους τιμής. Σήμερα, αυτό έχει διαφοροποιηθεί άρδην, καθώς νησιά που στο παρελθόν μπορεί να κόστιζαν και 70 εκατ. ευρώ, σήμερα δύσκολα θα βρουν αγοραστή σε τιμή μεγαλύτερη των 10-15 εκατ. ευρώ». Κατά τον κ. Φρεζάδο, η εξέλιξη αυτή έχει διττή ανάγνωση. Η θετική πλευρά κάνει λόγο για εξαιρετικά ανταγωνιστικές αποτιμήσεις έναντι των άλλων νησιών που πωλούνται διεθνώς. Η αρνητική αφορά τα πραγματικά αίτια της μείωσης των τιμών, που δεν είναι άλλα από τα σοβαρά προβλήματα δόμησης που παρουσιάζει η πλειονότητα των νησιών που διατίθενται προς πώληση σήμερα.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική αυτή πτώση, οι συν τέτοιων ακινήτων παραμένουν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 μέχρι σήμερα και παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια νέα αγοραπωλησία ιδιωτικού νησιού. Ακόμα και οι συν του 2013, με πιο προβεβλημένες την πώληση της Οξειάς στον τέως εμίρη του Κατάρ ή του Σκορπιού στην Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, κόρη του ομώνυμου Ρώσου μεγιστάνα, έγιναν με σημαντική έκπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα για το άλλοτε νησί του Αριστοτέλη Ωνάση (περιλαμβάνει και το γειτονικό νησάκι , το οποίο χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση του Σκορπιού με ) ανήλθε σε 117 εκατ. ευρώ, όταν μόλις το 2008 φημολογείται ότι είχε κατατεθεί προσφορά που ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ, η οποία και είχε απορριφθεί από την Αθηνά Ωνάση. Αντίστοιχα, η ζητούμενη τιμή για την Οξειά, που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, δεν είχε ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. ευρώ αρχικά.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση