Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πωλούνται νησιά σε τιμές ευκαιρίας
Πωλούνται νησιά σε τιμές ευκαιρίας

Πωλούνται νησιά σε τιμές ευκαιρίας

Μείωση που μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε έως 60%, συγκριτικά με τις που ίσχυαν πριν από την οικονομική κρίση, μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ιδιωτικού νησιού.

Αυτό αναφέρουν στην «Κ» μεσίτες που παρακολουθούν στενά τη συγκεκριμένη αγορά, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση και η αύξηση της φορολογίας έχουν οδηγήσει αρκετούς πωλητές-ιδιοκτήτες στη σημαντική μείωση των απαιτήσεών τους, κατά τουλάχιστον 30%. Το ποσοστό αυτό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί έπειτα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Αλλωστε, οι πωλητές είναι κατά κανόνα κληρονόμοι των εν λόγω ιδιοκτησιών, χωρίς την οικονομική επιφάνεια που ίσως θα περίμενε κανείς.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Νίκος Φρεζάδος, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Athens Property Real Estate, που διαθέτει τρία ιδιωτικά νησιά προς πώληση στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού (πλησίον Πόρου και Σπετσών), «προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση το 2010, τα περισσότερα ιδιωτικά νησιά πωλούνταν σε πλησίον της αντικειμενικής τους τιμής. Σήμερα, αυτό έχει διαφοροποιηθεί άρδην, καθώς νησιά που στο παρελθόν μπορεί να κόστιζαν και 70 εκατ. ευρώ, σήμερα δύσκολα θα βρουν αγοραστή σε τιμή μεγαλύτερη των 10-15 εκατ. ευρώ». Κατά τον κ. Φρεζάδο, η εξέλιξη αυτή έχει διττή ανάγνωση. Η θετική πλευρά κάνει λόγο για εξαιρετικά ανταγωνιστικές αποτιμήσεις έναντι των άλλων νησιών που πωλούνται διεθνώς. Η αρνητική αφορά τα πραγματικά αίτια της μείωσης των τιμών, που δεν είναι άλλα από τα σοβαρά προβλήματα δόμησης που παρουσιάζει η πλειονότητα των νησιών που διατίθενται προς πώληση σήμερα.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική αυτή πτώση, οι συναλλαγές τέτοιων ακινήτων παραμένουν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 μέχρι σήμερα και παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια νέα αγοραπωλησία ιδιωτικού νησιού. Ακόμα και οι συναλλαγές του 2013, με πιο προβεβλημένες την πώληση της Οξειάς στον τέως εμίρη του ή του Σκορπιού στην Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, κόρη του ομώνυμου Ρώσου μεγιστάνα, έγιναν με σημαντική έκπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα για το άλλοτε νησί του Αριστοτέλη Ωνάση (περιλαμβάνει και το γειτονικό νησάκι Σπάρτη, το οποίο χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση του Σκορπιού με ρεύμα) ανήλθε σε 117 εκατ. ευρώ, όταν μόλις το 2008 φημολογείται ότι είχε κατατεθεί προσφορά που ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ, η οποία και είχε απορριφθεί από την Αθηνά Ωνάση. Αντίστοιχα, η ζητούμενη τιμή για την Οξειά, που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, δεν είχε ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. αρχικά.

Πηγή: kathimerini
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού μεταξύ Kαλών Νερών και Βυζίτσας - https://t.co/14mkwWWz5k… -

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

  • Κρατείται αλλοδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας #προσβολήγενετήσιαςαξιοπρέπειας - https://t.co/OQPx7qRNqX -

"Αλιεύοντας" την είδηση