Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ζέττα Μ. Μακρή: Μοναδική δημοκρατική ευκαιρία η ενεργοποίηση αυτονόητου εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού
Ζέττα Μ. Μακρή: Μοναδική δημοκρατική ευκαιρία η ενεργοποίηση αυτονόητου εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού

Ζέττα Μ. Μακρή: Μοναδική δημοκρατική ευκαιρία η ενεργοποίηση αυτονόητου εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε, το απόγευμα της Τετάρτης, η βουλευτής Μαγνησίας .Δ., Ζέττα Μ. Μακρή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η Ζέττα Μακρή τόνισε ότι το συγκεκριμένο αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την επίλυση μίας θεσμικής εκκρεμότητας, που ταλανίζει τη χώρα για πάνω από 45 χρόνια όσον αφορά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη, μετά και την πρόσφατη αναθεώρηση του συντάγματος, άσκηση του αυτονόητου δημοκρατικού εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, ώστε να παύσουν οι συγκεκριμένοι εκλογείς, να αντιμετωπίζονται ως «μη πολίτες».

Στην της, η βουλευτής ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι πρόγονοί μας, στη νεοσύστατη, εύθραυστη και μικρή γεωγραφικά Ελλάδα του 1862, είχαν το σθένος και το «αντισυμβατικό και καινοτόμο πνεύμα», αλλά, προπαντός, το ένστικτο της δημοκρατικότητας έντονο, ώστε να διαρρυθμίσουν, γενναία, τον τότε εκλογικό χάρτη της χώρας.

Οι Έλληνες υπήκοοι «οπουδήποτε εκτός της Ελλάδος ευρισκόμενοι» είχαν δικαίωμα ψήφου στην Εθνική Συνέλευση του 1862! Ψήφισαν για πρώτη και τελευταία φορά, στα προξενεία του Λονδίνου, της Αλεξάνδρειας και της Κωνσταντινούπολης και, μάλιστα, εξέλεξαν τότε και βουλευτές της διασποράς, ανάμεσά τους τον Χαρίλαο Τρικούπη, αντιπρόσωπο Λονδίνου, και τον Γεώργιο Αβέρωφ, αντιπρόσωπο Καΐρου. Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, δε θα πρέπει να υπολειπόμεθα των προγόνων μας σε δημοκρατικότητα.

Όμως, δυστυχώς, τα στοιχεία αυτό καταδεικνύουν αφού, ποτέ, δεν επιτρέψαμε, 45 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, να ενεργοποιήσουμε τη συνταγματική διάταξη για την άσκηση στην πράξη του εκλογικού δικαιώματος από τους εκτός της επικράτειας Έλληνες εκλογείς, παρά κάποιες ομιχλώδεις προσπάθειες του 2009. Και, έτσι, αυτή η εκκωφαντική παράλειψή μας έγινε ακόμη πιο κραυγαλέα μετά το 2010, όταν η οικονομική κρίση οδήγησε στη μετανάστευση εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Μας δίνεται, λοιπόν, σε όλους εμάς, που εκπροσωπούμε το σύγχρονο πολιτικό σύστημα, στη χρονική αυτή συγκυρία, και σε συνέχεια της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 54 – στην οποία συμμετείχα ενεργά και είμαι υπερήφανη για το αποτέλεσμά της – να πάψουμε να διακατεχόμαστε από φοβίες και καχυποψία. Με περισσή, λοιπόν, διαβουλευτική διάθεση μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η οποία αποδείχθηκε περίτρανα ότι υπάρχει στο πλαίσιο των τριών συνεδριάσεων της διακομματικής επιτροπής και με τη συγκέντρωση ευρύτατης συναίνεσης σε ένα ζήτημα κεφαλαιώδες για την απόδοση πρόσθετης αξίας στο πολιτειακό μας σύστημα, θα πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουμε στην επίλυση ενός τέτοιου θέματος εθνικής σημασίας με ευρύτατη συναίνεση.

Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι, ιδιαίτερα τώρα, για να είμαστε διχασμένοι.

Οφείλουμε, με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, να δείξουμε σε όλους, εντός και εκτός συνόρων, ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τουλάχιστον σε αυτό το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων σε όλη τη γη.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση