Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ζ. Ζάεφ: Ζήτω η Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας
Ζ. Ζάεφ: Ζήτω η Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας

Ζ. Ζάεφ: Ζήτω η Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΔΟΣ

Το επόμενο βήμ επισημοποίησης της μετονομσίας της ΠΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης διά της οποίας η Αθήνα γνωστοποίησε στα Σκόπια την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΑΤΟ. Ακολούθως η κυβέρνηση στα Σκόπια ανακοίνωσε την ενεργοποίηση και εφαρμογή των τροπολογιών του Συντάγματος της γειτονικής χώρας που ψηφίστηκαν από τη της Βόρειας Μακεδονίας.

Χθες πραγματοποιήθηκε, επίσης, τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στην έδρα της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν να λέει: «Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. ινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο κ. . Χθες, έγινε, επίσης και επισήμως γνωστό ότι οι κ. Ζάεφ και Τσίπρας θα είναι υποψήφιοι για το Νομπέλ Ειρήνης 2019. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), οι δύο ηγέτες είναι ανάμεσα στους 300 υποψηφίους που ανακοίνωσε η αρμόδια που εδρεύει στη Νορβηγία.

Από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποιήθηκαν, επίσης, χθες τα επόμενα βήματα. Σε συνοριακές διόδους και αεροδρόμια, η μετονομασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ημερών, όπως και στις ιστοσελίδες όλων των κυβερνητικών θεσμών. Σε επτά ημέρες η κυβέρνηση πρέπει να έχει εκδώσει τα νέα σήματα και τυποποιημένες επιγραφές που θα χρησιμοποιηθούν παντού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί και το σχετικό λογισμικό. Το υπουργείο Εξωτερικών σε τρεις εβδομάδες το αργότερο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές εντός της χώρας αλλά και σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό.

Οι νέες πινακίδες κυκλοφορίας (ΝΜΚ αντί για ΜΚ) θα πρέπει να έχουν αρχίσει να εκδίδονται το αργότερο σε 4 μήνες. Ενδιαμέσως το υπουργείο Εσωτερικών θα παραχωρεί στους ενδιαφερόμενους αυτοκόλλητα με την ένδειξη «ΝΜΚ». Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αρχίσουν να εκδίδονται νέα διαβατήρια. Ενδιαμέσως το υπουργείο Εσωτερικών θα σφραγίζει τα παλαιά με την ένδειξη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Τα πρώτα χαρτονομίσματα θα αρχίσουν να εκδίδονται το 2020 και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από το άνοιγμα του σχετικού ενταξιακού κεφαλαίου στην Ε.Ε. Σε δύο μήνες θα πρέπει να έχουν αλλάξει οι ταμπέλες στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας. Σε έξι μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και διευκρίνισης ποια μνημεία συνδέονται με την αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Σε έξι μήνες θα πρέπει, επίσης, να έχει αφαιρεθεί από παντού ο Ηλιος της Βεργίνας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση