Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Υψηλές προσδοκίες από Μακρόν
Υψηλές προσδοκίες από Μακρόν

Υψηλές προσδοκίες από Μακρόν

Η ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, των αλλαγών στα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, βαραίνει το της επίσκεψής του στην Αθήνα, καθώς οι αλλαγές αυτές είναι στη διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση όσων ο διεκδικεί για την «επ της εργασιακής ς».

Στο πρωθ επιτελείο αναγνωρίζουν ότι από άποψη επικοινωνιακής αξιοποίησης της επίσκεψης Μακρόν, θα προτιμούσαν οι ανακοινώσεις των αλλαγών στα εργασιακά της Γαλλίας να γίνονταν μετά την επίσκεψή του στη χώρα μας. Ομως, «δεν καθορίζει το πρόγραμμα των κινήσεών του με βάση εκείνα που εξυπηρετούν εμάς», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος.

Ανεξαρτήτως αυτής της όχι και τόσο ευχάριστης εξέλιξης, οι προσδοκίες στο πρωθ επιτελείο για τον αντίκτυπο που θα έχει η επίσκεψη Μακρόν στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, έχοντας διανύσει ένα ευρύ φάσμα τοποθετήσεων έναντι της γαλλικής ηγεσίας στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ, από την προσπάθεια απαξίωσης μέχρι την αναγνώριση ενός ειλικρινούς συμμάχου, δείχνει να επιζητεί, πλέον, σταθερά μια καλή σχέση με τη Γαλλία ως αντίβαρο στο πιεστικό Βερολίνο.

Βεβαίως, η σχέση του κ. Τσίπρα με το Παρίσι δεν ήταν εξαρχής ρόδινη. Τον Μάιο του 2012, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι, έκανε μια αναφορά στον Φρανσουά Ολάντ στα όρια της ς απρέπειας. «Θα πρέπει να γνωρίζει (σ.σ. ο Ολάντ) ότι πολύ γρήγορα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα και κυρίως εάν αυτά που έλεγε προεκλογικά θα ισχύουν και μετεκλογικά», είπε τότε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αθετήσει τις υποσχέσεις του διαφορετικά θα γίνει ένας “Ολαντρέου” και θα κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».

Παρά ταύτα, όταν ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, έσπευσε στο Παρίσι, στην προσπάθειά του να ενεργοποιήσει ένα μέτωπο κατά της Γερμανίας και κατά της λιτότητας. Στη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ βρέθηκε αντιμέτωπος με το τείχος του ρεαλισμού και την ισχυρή παρότρυνση να συνεχίσει η Ελλάδα την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Στις συναντήσεις τους που ακολούθησαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών των ευρωπαϊκών θεσμών, ο κ. Τσίπρας αντελήφθη ότι ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να μην αξιοποίησε την εκ νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει την επανάστασή του έναντι του Βερολίνου, όπως προφανώς η Αθήνα προσδοκούσε, ήταν, ωστόσο, ένας αξιόπιστος ενδιάμεσος, που συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτόνωση εντάσεων.

Και παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε να ενοχλείται από την απόφαση Τσίπρα για δημοψήφισμα, τις κρίσιμες ημέρες που ακολούθησαν ενεργοποιήθηκε εκ νέου για την υπέρβαση της κρίσης εμπιστοσύνης που ανέκυψε έναντι του Ελληνα πρωθυπουργού. Ηταν μάλιστα εκείνος που τη νύχτα της 12ης προς 13η Ιουλίου, όταν ο έδειχνε έτοιμος να εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση, τον έπεισε να συνεχίσει και να αποδεχθεί τη συμφωνία. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο Φρανσουά Ολάντ έσπευσε στην Αθήνα, σε μια εμφανή κίνηση στήριξης του κ. Τσίπρα.

Οι προσδοκίες της ελληνικής ηγεσίας ότι θα μπορούσε με άξονα το Παρίσι να διαμορφωθεί ένα μέτωπο κατά των μνημονιακών πολιτικών που υποστήριξε πρωτίστως η Γερμανία δεν επαληθεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σε επίπεδο επικοινωνιακής στήριξης, ωστόσο, προκειμένου η Ελλάδα να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του παρία της διεθνούς κοινότητας, το Παρίσι ήταν πάντοτε διαθέσιμο να συνδράμει.

Το πρόγραμμα της Μπριζίτ

Ξεχωριστό πρόγραμμα στην Αθήνα, το οποίο βρίσκεται στη φάση της τελικής διαμόρφωσης, θα ακολουθήσει η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν. Μάλιστα, σε ρόλο οικοδέσποινας θα τη συνοδεύσει την πρώτη ημέρα η Μπέτυ Μπαζιάνα, καθώς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο και την εθιμοτυπία, είναι συναρμόδια με τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βλασία Παυλοπούλου, για τη φιλοξενία της υψηλής επισκέπτριας.

Η κ. Μπαζιάνα θα υποδεχθεί την κ. Μακρόν στις 14.15 το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου και θα μεταβούν στην Ακρόπολη, όπου εκεί θα ξεναγηθούν στον Ιερό Βράχο από την έφορο αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου, που είχε ξεναγήσει και τον . Δεν προβλέπεται να γίνει κάποια δήλωση, αλλά η επίσκεψη θα καλυφθεί από φωτογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία που θα συνοδεύσουν το ζεύγος Μακρόν στη χώρα μας.

Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στην Ακρόπολη, οι δύο κυρίες θα κατευθυνθούν στη Στοά του Αττάλου και θα ξεναγηθούν συνολικά στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Ακολούθως θα μετακινηθούν στο Ιδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, που επελέγη ως δείγμα σύγχρονου επιτεύγματος της χώρας.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση