Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Υπό τον έλεγχο υπ. Μετανάστευσης 28 δομές φιλοξενίας
Υπό τον έλεγχο υπ. Μετανάστευσης 28 δομές φιλοξενίας

Υπό τον έλεγχο υπ. Μετανάστευσης 28 δομές φιλοξενίας

Τη μεταφορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου της διοικητικής ευθύνης όλων των δομών που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα σχεδιάζει η .

Με αυτόν τον τρόπο η λειτουργία όλου του συστήματος υποδοχής, ταυτος και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο θα περιέλθει στο κράτος, ενώ αυτή τη στιγμή την ευθύνη έχουν σε πολλές περιπτώσεις και διεθνείς οργανισμοί. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαμορφωθεί συνολική εικόνα της κατάστασης και άρα να επιλεγούν οι βέλτιστες κάθε φορά λύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την υφιστάμενη κατάσταση, το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς και ποιοι είναι οι ωφελούμενοι προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και άρα η απόδοση, η λειτουργία και η απορροφητικότητά τους χρεώνεται στη χώρα.

Για τον σκοπό αυτό, δημοσιεύθηκε χθες κοινή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη και του υφυπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, με την οποία συνιστάται η νομική οντότητα των είκοσι οκτώ (28) υφιστάμενων δομών που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να περιέλθουν στον διοικητικό έλεγχο του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου και να ενταχθούν στο οργανόγραμμά του ως περιφερειακές υπηρεσίες υπό τη διεύθυνση νέων διοικητών.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για δομές που στην πλειονότητά τους φιλοξενούν αιτούντες άσυλο εδώ και χρόνια –κάποιες επαναλειτούργησαν τους τελευταίους μήνες– χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς αντιμετωπίζονταν ως πρόσκαιρες λύσεις στην προσφυγική μεταναστευτική κρίση. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευθεί προκήρυξη για την τοποθέτηση διοικητών στις 28 αυτές δομές που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και δεύτερη προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού, το οποίο θα στελεχώσει την κεντρική υπηρεσία, τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά και τα 6 υφιστάμενα ΚΥΤ σε νησιά και Εβρο.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε. ζητεί από την Ελλάδα τη μετακίνηση ευάλωτων αιτούντων άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτος (ΚΥΤ) στα νησιά λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Οπως ανέφερε στο Reuters η Εσωτερικών Υποθέσεων της , Ιλβα Γιόχανσον, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και άλλοι που κινδυνεύουν να προσβληθούν, θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές των ελληνικών νησιών. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχετικό έκτακτο σχέδιο με την ελληνική .

Την ίδια στιγμή, 121 και ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών ειδικά υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία. Επισημαίνουν ότι «η αναστολή του δικαιώματος στο άσυλο και η παραβίαση της αρχής της μη επανας αποτελούν πρωτοφανείς παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων στη μεταπολεμική Ευρώπη». Απευθυνόμενες στα όργανα της Ε.Ε. ζητούν να διαφυλάξουν το δικαίωμα στο άσυλο, να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς έγκαιρης και δίκαιης μετεγκατάστασης και να ενισχύσουν την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση