Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Υπό τον έλεγχο των δανειστών οι μισθοί και οι προσλήψεις στο Δημόσιο
Υπό τον έλεγχο των δανειστών οι μισθοί και οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Υπό τον έλεγχο των δανειστών οι μισθοί και οι προσλήψεις στο Δημόσιο

Υπό αυστηρή παρακολούθηση θα βρίσκονται τόσο οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων όσο και ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, τουλάχιστον έως το 2020, όπως προκύπτει από το του επικαιροποιημένου μνημονίου, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και κάποια νέα παρέμβαση εάν κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, στο ίδιο υπάρχει σαφής αναφορά ότι οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό όφελος. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός του προβλέπει εξοικονόμηση 23,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος -2020 (η ψήφιση του οποίου είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης) να θεσπίσει «όρια για τη μισθο δαπάνη και για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία θα είναι συνεπή με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Επίσης, στο κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί στην για την επίτευξη συμφωνίας αναφέρεται ότι στο Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει την υποχρέωση της μείωσης του μισθολογικού κονδυλίου ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου που αφορά το Πρόγραμμα.

Παράλληλα, στους παραπάνω υπολογισμούς για την εξέλιξη της μισθος δαπάνης και του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παράμετροι:

1. Η αλλαγή του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 5 που ίσχυε και φέτος σε μία πρόσληψη για κάθε 4 το 2017 και σε μία πρόσληψη για κάθε 3 αποχωρήσεις το 2018.

2. Η εξαίρεση από τον υπολογισμό των υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονται ετησίως, εκείνων που θα πρέπει να προσληφθούν λόγω σχετικών δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το 2015 και μετά.

3. Η εξαίρεση από τον αριθμό των ετήσιων προσλήψεων εκείνων που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα κινητικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρει πως «οι Αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν ως προαπαιτούμενη δράση νέο νόμο για την ολοκλήρωση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να έχουν ως πρότυπο τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν με το νέο για ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Αναφέρεται, δε, ρητώς ότι από την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων θα πρέπει να προκύψει όφελος για τον προϋπολογισμό. Κατά τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος, η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να προχωρήσει στο πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών στα ειδικά μισθολόγια, αλλά δεν το έπραξε. Οπότε, με τις επερχόμενες αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2017, θα προκύπτει ένα δημοσιονομικό όφελος το οποίο σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 θα ανέρχεται στα 23,8 εκατ. ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση