Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Xαμηλές προσδοκίες για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
Xαμηλές προσδοκίες για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Xαμηλές προσδοκίες για το Κυπριακό μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Τις χαμηλές προσδοκίες που υπάρχουν και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου για τις πιθανότητες ουσιαστικών και –κυρίως– αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην παρούσα χρονική συγκυρία επιβεβαίωσε το ραντεβού του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο , στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την τουρκική αντίληψη περί «μονομερών ενεργειών» της Λευκωσίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως παγίως περιγράφει η Αγκυρα την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα νότια της Κύπρου. Ενώ ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι όλα τα ζητήματα θα διευθετηθούν εφόσον το Κυπριακό λυθεί, σε ένα επανενωμένο νησί. Στη Νέα Υόρκη φάνηκε να επιβεβαιώνεται και το γεγονός ότι η τρίτη εγγυήτρια δύναμη, η Βρετανία, είναι απορροφημένη από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ως εκ τούτου ο ωφέλιμος πολιτικός χρόνος για το Κυπριακό είναι περιορισμένος.

Ισχυρές πιέσεις

Και όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις για διευθέτηση του Κυπριακού ή έστω των συζητήσεων ώς ένα βαθμό, λόγω της ανάγκης να προχωρήσουν γεωτρήσεις και άλλα ενεργειακά πρότζεκτ στην περιοχή. Εκείνο που, επίσης, μένει από τη Νέα Υόρκη είναι η θετική διάθεση που έδειξε ο κ. Ερντογάν έναντι του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Οι δύο άνδρες είχαν ένα σύντομο τετ α τετ στην αίθουσα της Γ.Σ., κάτι το οποίο, μάλιστα, απαθανατίστηκε και φωτογραφικά. Σε γενικές γραμμές, αξιολογείται ως αλλαγή κατάστασης για τη Λευκωσία το γεγονός ότι γίνεται αντιληπτή όχι απλώς ως η πρωτεύουσα ενός διχοτομημένου κράτους, αλλά αντιμετωπίζεται από τους ισχυρούς διεθνείς παράγοντες (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία) ως οντότητα με βαρύτητα στη διαμόρφωση των εξελίξεων στην , που λόγω των συγκυριών μετατρέπεται σε περιφερειακό γεωπολιτικό επίκεντρο.

Εκείνο που η κρατάει από τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, είναι η διάθεση συζήτησης για τις υφιστάμενες διαφορές σε αμιγώς διμερές επίπεδο. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Ερντογάν αποτύπωσε μεν τις πάγιες τουρκικές θέσεις, είχε δε θετική προδιάθεση για συν, όπου κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. Ενδειξη αυτής της διάθεσης είναι η πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη. Ακόμη περισσότερο, στην εισπράττουν ως ένδειξη καλής θέλησης την ουσιαστική… διαταγή της τουρκικής ακτοφυλακής προς τους Τούρκους ψαράδες να αποφεύγουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραβιάσεων στον αέρα αξιολογούνται ως πρόθεση μείωσης της ς.

με Πομπέο

Η αμερικανοτουρκική κρίση παρακολουθείται στενά, ωστόσο η Αθήνα εργάζεται και για την εμβάθυνση των δικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος θα μεταβεί ξανά στις ΗΠΑ στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του .

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση