Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Βρυξέλλες: «50 – 50» οι πιθανότητες για συνολική συμφωνία στο Eurogroup
Βρυξέλλες: «50 – 50» οι πιθανότητες για συνολική συμφωνία στο Eurogroup

Βρυξέλλες: «50 – 50» οι πιθανότητες για συνολική συμφωνία στο Eurogroup

Πιθνότητες 50% γι συνολική στο Εurogroup της Δευτέρας έδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, οκτώ εβδομάδες πριν την λήξη των πληρωμών ύψους περίπου 7 δις., στα μέσα Ιουλίου, εκτιμώντας ότι «η εισήγηση του ΔΝΤ στο ΔΣ του θα είναι έγκαιρη για τις μεγάλες πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο».

Τα τέσσερα βασικά σημεία στο συνολικό πακέτο ς είναι:

Πρώτον, μία συμφωνία στο πακέτο πολιτικής, η οποία πραγματοποιήθηκε όταν οι θεσμοί βρίσκονταν στην .

Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα , ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει τεθεί στο κοινοβούλιο και η διαδικασία έγκρισής του έχει ξεκινήσει.

Τρίτον, πρέπει να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης που να αποδεικνύει ότι αυτά που ψηφίστηκαν από την Βουλή είναι και τα συμφωνηθέντα (αυτό περιλαμβάνει μεταφράσεις χιλιάδων σελίδων, των νομοσχεδίων που ψηφίζονται από την Βουλή).

Τέλος, τέταρτον χρειάζεται μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Όταν έχουμε όλα τα παραπάνω τότε θα υπάρξει και η συμφωνία», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ξεκαθάρισε ακόμη πως η βάση για τη συμφωνία είναι αυτά που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016, καθώς τότε έγινε μια λεπτομερής περιγραφή για το τι θα υλοποιηθεί και πότε, καθορίζοντας τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα . Εξήγησε δε ότι «ανάλυση με προβλέψεις, με στοιχεία για τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, είναι απαραίτητη για να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέου».

Συγχρόνως, ο στόχος είναι ο ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να βρίσκονται κάτω του 15% του ΑΕΠ για μια σειρά από χρόνια και κάτω του 20% ΑΕΠ το διάστημα μετά από αυτά. Μέρος της συμφωνίας είναι να καθοριστεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά την λήξη του προγράμματος ως το 2060, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Υπονόησε δε ότι ο στόχος για 3,5% θα είναι σαφής για μια σειρά από χρόνια και στη συνέχεια θα μειωθεί.

Σε σχέση με την , η ίδια πηγή τόνισε ότι «το να έχει λάβει συμμετοχής το ΔΝΤ, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση». Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, επισήμανε ότι «η εισήγηση του ΔΝΤ στο ΔΣ του θα είναι έγκαιρη για τις μεγάλες πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο».

Για το αν θα βρεθεί και η Κριστίν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «εμείς στείλαμε την πρόσκληση προς το ΔΝΤ να μετάσχει στο Εurogroup και αυτό θα κρίνει ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση