Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Βουλή: Ένταση για μία τροπολογία
Βουλή: Ένταση για μία τροπολογία

Βουλή: Ένταση για μία τροπολογία

Πολιτική ένταση, παρασκηνιακή φημολογία και μια νέα σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πυροδότησε σήμερα στη Βουλή η επιλογή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επανακαταθέσει –ένα χρόνο μετά την αρχική κίνησή του- τροπολογία η οποία αφορά υποθέσεις «παραβιάσεων λαθρεμπορίας», όταν ειδικότερα οι υποθέσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές σε διαδικασίες πώλησης φορέων και εταιρειών σε επενδυτές.

Για «» και «τροπολογία της μεγάλης κομπίνας» έκανε λόγο η αντιπολίτευση, διαμαρτυρόμενη εντονότατα τόσο για την διαδικασία (εκπρόθεσμη κατάθεση τροπολογίας), όσο και για το περιεχόμενο της ρύθμισης. Παρά τις διαμαρτυρίες, ή και την προειδοποίηση εκ μέρους της αντιπολίτευσης ότι αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί τότε θα ζητηθεί η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η Αικατερίνη Παπανάτσιου που προσήλθε εκτάκτως στην Ολομέλεια δήλωσε ότι δεν είναι ορθές οι αντιδράσεις και πως η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την νομοθετική πρωτοβουλία του βουλευτή της πλειοψηφίας, προκαλώντας νέο κύκλο διαμαρτυριών.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, που συνεχίζονταν έως αργά το απόγευμα κατά κύματα και με σφοδρότητα, ο υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου (σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου κατατέθηκε η ψηφοφορία), δήλωσε με τη σειρά του ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προταθείσα ρύθμιση και πως την κάνει αποδεκτή. Ως αποτέλεσμα, η Δημοκρατική Συάταξη διά του κ. Α.Λοβέρδου και σε συνέχεια σχετικής «προειδοποίησης», κατέθεσε πρόταση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία αποφασίστηκε να διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή, το πρωί.

Χαρακτηριστική περίπτωση εταιρείας που έχει αποκρατικοποιηθεί και στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο με δικαστική απόφαση για παραβάσεις που βαρύνουν προηγούμενη διοίκηση, αλλά καλείται να το πληρώσει ο υφιστάμενος ιδιοκτήτης της, εν προκειμένω ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, είναι η ΣΕΚΑΠ.

Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο το 2008, πριν την ιδιωτικοποίηση της, για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές (λαθρεμπόριο κατ΄ ευφημισμό) που με τις προσ ανέρχεται πλέον σε 38 εκατ. ευρώ.

Το 2008 μέτοχος της ΣΕΚΑΠ ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) ενώ το 2013 η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη. Ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέφυγε πριν από μερικές εβδομάδες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

Την τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Δημητριάδης. Όπως αναφέρει ο ίδιος, στόχος είναι να διασφαλιστεί και νομοθετικά πως πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή, «εφόσον κατά την διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού, δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν».

Ίδια τροπολογία, σε ορισμένα σημεία με ελαφρώς τροποποιημένες φραστικές διατυπώσεις, είχε καταθέσει ο κ. Δημητριάδης –από κοινού τότε με τους του ΣΥΡΙΖΑ Μαρ.Κάτση και Απ.Καραναστάση. Τότε, υπό το βάρος των επίσης εντόνων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, η τροπολογία είχε αποσυρθεί.

«Κάθε Ανοιξη θυμάται ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα ο κ. Δημητριάδης» σχολίασε ο κ. Β.Κεγκέρογλου και συνέχισε: «Πρόκειται για κομπίνα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Αν ο κ. Παπαδημητρίου (Σ.σ. υπουργός Οικονομίας, σε νομοχέδιο αρμοδιότητας του οποίου κατατ΄θηκε η επίμαχη τροπολογία) την αποδεχτεί, θα κηλιδώσει το όνομά του με ένα αίσχος. Είναι η τροπολογία της μεγάλης κομπίνας, δεν μας λέει πόσα εκατομμύρια χάνει το δημόσιο, ούτε το ποιοί είναι οι ημέτεροι που θα ωφεληθούν; Αυτή η τροπολογία πρέπει να απορριφθεί, όχι απλά να αποσυρθεί».

Ο κ. Δημητριάδης περιορίστηκε να απαντήσει ότι προ έτους την είχε αποσύρει εξαιτίας των αντιδράσεων και πως τ την επανακαταθέτει βελτιωμένη.

Είναι ντροπή να επανέρχεται τ για να χαρίσει εκατομμύρια σε ανώνυμους σήμερα, επώνυμους μετά.
«Νομίζω ότι αυτό που είπε ο κ. Κεγκέρογλου δεν έχει κάποια αλήθεια» σχολίασε από την πλευρά της η Αικατερίνη Παπανάτσιου και δήλωσε πως την κάνει αποδεκτή.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συάταξης Α.Λοβέρδος ζήτησε με έμφαση από την κυβέρνηση να αναφέρει στην εθνική αντιπροσωπεία το ποιό ή ποιά πρόσωπα και περιπτώσεις αφορά η ρύθμιση: «Φημολογούνται διάφορα. Η τροπολογία δεν είναι αθώα» τόνισε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει: «Υπάρχει υποψία διαφθοράς».

Αμέσως μετά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν.Δένδιας υπογράμμισε: «Τί είναι αυτά τα χάλια; Ποιοί κρύβονται εδώ; Να μας πείτε τί ποσό και ποιούς αφορά. Δεν μπορούμε να προσθέτουμε τέτοια ». Ζήτησε δε από την κυβέρνηση πλήρη οικονομικά στοιχεία αναφορικά με τις επιπτώσεις της τροπολογίας.

«Κάνω έκκληση στον υπουργό Οικονομίας να μην δεχτεί την τροπολογία. Για προστασία δική του ο υπουργός, για προστασία του συναδέλφου βουλευτή, αλλά και του Σώματος. Ας φέρει τη ρύθμιση η κυβέρνηση με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», σχολίασε με τη σειρά του εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Σπ. Δανέλλης.

Όσο διαρκούσαν οι τοποθετήσεις αυτές, στα υπουργικά ο κ. Παπαδημητρίου και η κυρία Παπανάτσιου έδειχναν να συζητούν για το ζήτημα που είχε προκύψει. Λίγο αργότερα η υφυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα και για ώρα πολλή αργότερα ο υπουργός Οικονομίας απέφευγε να τοποθετηθεί.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση