Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Βαρύ κλίμα μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα
Βαρύ κλίμα μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα

Βαρύ κλίμα μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα

Με την ολοκλήρωση των τηλεφωνικών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς και νωρίτερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγινε σαφές πως η ελληνική πλευρά είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και μεγάλη προσοχή την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή που πλέει το «Ορούτς Ρέις». Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πως ο ενημέρωσε τους επικεφαλής των κομμάτων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής ς.

«Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα», επεσήμαναν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στην Ηρώδου Αττικού επικρατεί συναγερμός όλες τις τελευταίες ώρες και ο πρωθυπουργός, πριν συνομιλήσει πρώτα με τον Αλέξη Τσίπρα, ενημερώθηκε τόσο από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από τον ίκο Δένδια. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε επιχειρησιακή όξυνση της κατάστασης παρακολουθώντας πολύ στενά και συνεχώς τις κινήσεις της Αγκυρας, παρά τις προκλήσεις που συνεχίζονται και σε επίπεδο δηλώσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό επέμεινε για πρώτη φορά τόσο πολύ στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών τονίζοντας πως οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου καθιστούν πιο σημαντικό από ποτέ να υπάρχει εθνική στρατηγική. Σε σχέση με την αντίδραση της ελληνικής πλευράς επεσήμανε: «Την ώρα που η προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από τον θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων. Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το “Ορούτς Ρέις” παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της ς μας».

Αυτή η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα «άναψε τα αίματα», αφού κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αολίτευσης δεν σεβάστηκε την off the record ενημέρωση που του παρείχε ο πρωθυπουργός για επιχειρησιακά ζητήματα. «Οσο πιο πολύ σέβονται οι συνομιλητές του τη συζήτηση, τόσο πιο ουσιαστικός θα είναι ο διάλογος του κ. Μητσοτάκη μαζί τους», τόνιζαν με νόημα κυβερνητικά στελέχη, που υπενθυμίζουν πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ διπλωματικών καναλιών των γραφείων του πρωθυπουργού και του κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του, μετά τη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπενθύμισε τον τρόπο που απάντησε η ελληνική πλευρά στην κρίση του 2018, όταν η είχε επιχειρήσει για άλλη μία φορά να πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες στην περιοχή. Αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που έχει στις Ενοπλες Δυνάμεις και στη βασική επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ να μην παρεμβαίνει στο έργο τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αολίτευσης ζήτησε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η Ε.Ε. να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα: «Τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα, με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του διεθνούς δικαίου».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση