Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Βαρουφάκης: «Είχα ενημερώσει το Υπουργικό»
Βαρουφάκης: «Είχα ενημερώσει το Υπουργικό»

Βαρουφάκης: «Είχα ενημερώσει το Υπουργικό»

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το θέμα του σχεδίου της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, στις αρχές του 2015, για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όλο και περισσότεροι γνωρίζοντες στοιχεία του σχεδίου μιλούν και αποκαλύπτουν παραμέτρους του.

Μάλιστα, όπως καθίσταται πλέον σαφές, το εν λόγω σχέδιο δεν ήταν προϊόν εργασίας μιας περιθωριοποιημένης ομάδας του νεοπαγούς τότε συστήματος ς, αλλά αποτέλεσε αντικείμενο κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού, εις γνώσιν όχι μόνον ορισμένων στελεχών, αλλά του συνόλου εκείνης της κυβέρνησης.

Χθες, δύο μέλη εκείνης της κυβέρνησης –οι και – έκαναν αναφορά σε του υπουργικού συμβουλίου όπου παρουσιάσθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών το σχέδιο παράλληλων πληρωμών, σχέδιο διπλού νομίσματος επί της ουσίας. Και αν οι μέχρι τ σχετικές αναφορές του κ. Βαρουφάκη αντιμετωπίζονταν με χλευασμό και απαξίωση από κυβερνητικής πλευράς, η επιβεβαίωση του εν λόγω σχεδιασμού από ένα ακόμη κυβερνητικό στέλεχος, που συμμετείχε στη όπου έγινε η ενημέρωση για το εναλλακτικό σχέδιο, δημιουργεί ένα τελείως διαφορετικής τάξης ζήτημα. Διότι αυτό που η κυβέρνηση επιχειρεί από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας ανάλογες αποκαλύψεις, να το απαξιώσει ως κάτι με το οποίο δεν είχε καμιά σχέση, τ αποκαλύπτεται ότι αποτέλεσε αντικείμενο κυβερνητικής επεξεργασίας σε κεντρικό επίπεδο, με όλα τα μέλη εκείνης της κυβέρνησης να γίνονται κοινωνοί του σχεδίου.

 Ο κ. Τσιρώνης με τις χθεσινές δηλώσεις του προσέδωσε νέες διαστάσεις στην υπόθεση. Οπως δήλωσε (ΣΚΑΪ): «Ο κ. Βαρουφάκης μας είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μου, να υπάρχει το MOU αν θυμάμαι καλά λέγεται (σ.σ.: προφανώς αναφέρεται στο IOU), να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή. Μου χρωστάει εμένα το κράτος 50.000 και είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU, τα δίνω στον προμηθευτή μου, ο προμηθευτής μου τα δίνει στο δικό του , γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό». Και, ακολούθως, αναφέρθηκε σε «νομίσματα» που, όπως είπε, «δεν διανέμονται από τράπεζες, είναι πρωτοβουλίες πολιτών, κινηματικό χρήμα».

Ο κ. Βαρουφάκης έσπευσε να πλειοδοτήσει στις δηλώσεις Τσιρώνη, μέσω ανάρτησής του στο : «Και βέβαια ανέπτυξα στο υπουργικό συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ», ανέφερε συγκεκριμένα. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα, με κείμενο που δημοσίευσε στην προσωπική ιστοσελίδα του, αμέσως μετά την αποκάλυψη της «Κ» για την παρουσίαση του εναλλακτικού σχεδίου από τον συνεργάτη και συνεργάτη σήμερα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γκλεν Κιμ, ο τέως υπουργός Οικονομικών είχε κάνει εκτεταμένη αναφορά στις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού, ενώ λεπτομερώς αφηγήθηκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Παππά, τον Νοέμβριο του 2014, στους οποίους είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το επίμαχο σχέδιο, το οποίο, όπως ανέφερε, παρουσίασε και σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, τον Μάρτιο του 2015.

Οι χθεσινές, νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση προσδίδουν άλλο χαρακτήρα στην αναζήτηση ευθυνών για τον τρόπο που κινήθηκε η τότε κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση