Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Β. Θάνου: Δεν παραιτούμαι, έχω στοχοποιηθεί
Β. Θάνου: Δεν παραιτούμαι, έχω στοχοποιηθεί

Β. Θάνου: Δεν παραιτούμαι, έχω στοχοποιηθεί

«Αν παραιτηθώ είναι σαν να συμπράττω στην παράνομη εφαρμογή μίας διάταξης, γι' αυτό δεν παραιτούμαι», δήλωσε η Βασιλική Θάνου σε τηλεοπτική της συνέντευξη, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου.

Μιλώντας στον ΑΤ1 η κυρία Θάνου  υποστήριξε ότι το όλο θέμα «αποδεικνύει ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θέση αυτή από ορισμένους και από ορισμένα πρόσωπα και ορισμένες άλλες παρατάξεις». Αυτό δικαιολογεί ως έναν βαθμό και «την προσπάθεια της βίαιης αποπομπής της διοίκησης από τη θέση της»

Χαρακτήρισε ως αυταπόδεικτο ότι η διάταξη αυτή είναι «άκρως φωτογραφική», καθώς αφορά αποκλειστικά και μόνο τσην Επιτροπή Ανταγωνισμού έναντι όλων των άλλων 22 ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίες λειτουργούν στο ελληνικό κράτος.

«Διερωτώμαι, η ανεξαρτησία και η αμεροληψία -σύμφωνα με την αιτιολογία της κυβέρνησης- αφορά μόνο την Επιτροπή Ανταγωνισμού», είπε η κυρία Θάνου προσθέτοντας: «Με στοχοποιούν επειδή με συνδέουν με τον Αλέξη Τσίπρα».

Η κυρία Θάνου τόνισε επίσης ότι δεν υπήρξε ποτέ «κομματικό πρόσωπο με την έννοια που θέλει να μου βάλει ταμπέλα η Δ» και έκανε λόγο για «αυθαίρετο προσδιορισμό» που της έχει προσάψει ο Μητσοτάκης. «Είμαι υπερκομματικό πρόσωπο, δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα», ξεκαθάρισε.

Χαρακτήρισε τέλος «πολύ άκομψο» τον τρόπο που εκφράστηκαν κυβερνητικά στελέχη στην Επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενη ειδικά στον Μάκη Βορίδη και τις κατηγόριες που της πρόσαψε ότι «γοητεύτηκε και πήγε αμισθί στο γραφείο του Πρωθυπουργού», τον κάλεσε να «σέβεται τις θεσμικές ιδιότητες», τη στιγμή μάλιστα που «κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την συνεισφορά μου τα τελευταία 42 χρόνια».

«Προσπαθούν να ευτελίσουν το ότι πήγα αμισθί. Πήγα επειδή ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες που είχα. Δεν με ενδιέφερε ποιος ήταν Πρωθυπουργός, πήγα να συνεισφέρω στον αγώνα που έδινε ο Πρωθυπουργός να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Πήγα αμισθί ακριβώς για να μην μπορούν μετά να μου προσάψουν αυτά για τα οποία να με κατηγορούν τώρα», σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κληθείσα να σχολιάσει για πιθανά οφέλη από την υφιστάμενη θέση της, σημείωσε πως παίρνει 100 λιγότερα από ό,τι είναι η σύνταξή της, η οποία έχει ανασταλεί.

Θάνου: Αντισυνταγματική η προωθούμενη ρύθμιση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την απόσυρση της διάταξης που επιβάλλει το ασυμβίβαστο της θέσης της επικεφαλής της επιτροπής Ανταγωνισμού με θέσεις και αξιώματα του κυβερνητικού επιτελείου ζήτησε η κυρία Βασιλική Θάνου, κατά την ακρόαση των φορέων του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή.

«Μας φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα. Δεν είναι λογικά και νομικά βάσιμο να υποστηρίζει κανείς πως αν κάποιος προσέφερε τις υπηρεσίες του σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο παίρνει και την κομματική ταμπέλα αυτού του προσώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά  η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού  κατά την ακρόαση των φορέων του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή.

Η κυρία Θάνου χαρακτήρισε την προωθούμενη ρύθμιση ως «αντισυνταγματική» ενώ υποστήριξε πως πιθανή απομάκρυνσή της από την επιτροπή θα οδηγήσει σε παραγραφή κρίσιμες υποθέσεις που ερευνά. «Πάσχει η διάταξη ως προς την αναδρομικότητα και ως προς τον ατομικό φωτογραφικό χαρακτήρα».

«Πιο φωτογραφική δεν θα μπορούσε να γίνει. Η αναδρομικότητα απαγορεύεται από την ευρωπαϊκό σύνταγμα και από το Σύνταγμα για να μην μπορεί η κυβέρνηση να κηρύσσει έκπτωτα πρόσωπα δεν της είναι αρεστά. Η κυβέρνηση δεν έστειλε την διάταξη στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ). Υπάρχει και νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι τέτοια διάταξη αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο. Αντίκειται στις συνταγματικές αρχές, προσβάλει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και την συνέχεια της ανεξάρτητης αρχής» είπε και υποστήριξε ότι η «η βίαιη και αιφνιδιαστική διακοπή των μελών της επιτροπής έχει μεγάλη επίπτωση στην διαδικασία έρευνας υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη».

Ζητούμε να αποσυρθεί η διάταξη. Να τεθεί στην ΚΕΝΕ ή να προστεθεί μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι να νυν υπηρετούντα μέλη παραμένουν μέχρι την λήξη της θητείας τους», είπε η κυρία Θάνου.

Το παρασκήνιο για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου

 Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώσει σε επιστολή του στην επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στις 18.12.2018 –και πριν ακόμα τοποθετηθεί η κ. Θάνου στη θέση της προέδρου της ανεξάρτητης αρχής (διορίστηκε στις 3 Ιανουαρίου 2019 με τριετή θητεία)– ότι η υποψηφιότητά της «είναι ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής».

Κρίσιμο ζήτημα πάντως, που ξεχείλισε το ποτήρι, φαίνεται να αποτελεί μια πρόσφατη της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ασφαλιστικά μέτρα) που εξεδόθη την 1η Αυγούστου και αφορούσε τους όρους των συναλλαγών μιας γαλλικής εταιρείας (εξόρυξης βωξίτη) και μιας ελληνικής εταιρείας παραγωγής αλουμινίου. Η ελληνική εταιρεία, επικαλούμενη τη «δεσπόζουσα θέση» του προμηθευτή της, ζήτησε να μην αλλάξει η τητα και η ποιότητα του προϊόντος σε σχέση με τις μέχρι τότε παραδόσεις και να διατηρηθεί η ίδια τιμή. Ο προμηθευτής επέμεινε ότι η αξίωση αυτή ισοδυναμούσε με την απαίτηση να πουλάει κάτω του κόστους. Η επιτροπή δέχθηκε κατά πλειοψηφία τις θέσεις της ελληνικής επιχείρησης παρά την αντίθετη εισήγηση της υπηρεσίας.

Πάντως, η σχετική καταγγελία της ελληνικής επιχείρησης είχε γίνει στα τέλη του 2016. Η γαλλική εταιρεία υποχρεούτο να εκκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί της με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για την προμήθεια βωξίτη, ικανή να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της ελληνικής εταιρείας. Η εν λόγω διαπραγμάτευση, για την οποία θα τηρούνται σχετικά πρακτικά, θα πρέπει να εκκινήσει εντός 20 ημερών από την κοινοποίηση του διατακτικού της ς ασφαλιστικών μέτρων και να περατωθεί εντός προθεσμίας δύο μηνών από την εκκίνησή της. Σε περίπτωση παράλειψης των ασφαλιστικών μέτρων που της επιβλήθηκαν, η γαλλική εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλλει 8.000 για κάθε μέρα παράτασης.

Δύο μέλη της επιτροπής μειοψήφησαν σχετικά με το αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη λήψη την εξέταση της λήψης των ασφαλιστικών μέτρων. Η γαλλική εταιρεία φαίνεται ότι ενημέρωσε τη γαλλική κυβέρνηση για την απόφαση, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την ελληνική. Σοβαρά παράπονα φαίνεται επίσης ότι υπάρχουν και από μέλη του προσωπικού της Αρχής, ιδιαίτερα τους ειδικούς επιστήμονες, που παραπονούνται ότι η μέχρι τώρα διοίκηση τους αγνοούσε στις αποφάσεις της.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση