Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τουρκικό πλοίο εντός πεδίου βολής της Άνδρου
Τουρκικό πλοίο εντός πεδίου βολής της Άνδρου

Τουρκικό πλοίο εντός πεδίου βολής της Άνδρου

Το νέο πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία έχει προκαλέσει αμηχανία σε διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους στην Ελλάδα, καθώς γίνεται μια προσπάθεια να αναλυθούν τα νέα δεδομένα και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές, στις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα πιθανό στοιχείο που ίσως επιδράσει στις διμερείς είναι ότι αν παραταθεί για μεγάλο διάστημα η αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενδέχεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην εσωτερική σκηνή και να επηρεάσει τις Τουρκίας – Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναλύουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την παράλογη συμπεριφορά κύκλων της Αγκυρας όταν την περασμένη Τρίτη, το τουρκικό κατασκοπευτικό πλοίο «Tσαρνταλί» μπήκε εντός του οριοθετημένου πεδίου βολής Ανδρου κατά τη διάρκεια άσκησης με πραγματικά πυρά. Με τη στάση αυτή, η Τουρκία επιχείρησε για μία ακόμη φορά να εγείρει για το συγκεκριμένο πεδίο βολής. Είναι πιθανό αυτό να οδηγήσει στην ανακοίνωση του τρίτου τουρκικού πεδίου βολής που ως γνωστόν είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά είχε ανακληθεί η απόφαση μετά τη συμπερίληψη εδάφους της Λήμνου και την ελληνική αντίδραση.

Aυστηρές συστάσεις

Το τουρκικό πλοίο δέχθηκε ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις από ελληνικό πολεμικό και τελικά αποχώρησε από την περιοχή της άσκησης, ενώ ο πλοίαρχος του «Τσαρνταλί» διαμαρτυρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε μικρή απόσταση από το πλοίο υπήρξαν βολές ελληνικών αεροσκαφών, διαμαρτυρία τη βασιμότητα της οποίας ερευνά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην Αθήνα.

Προς διερεύνηση προφανώς είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία, είχε συμφωνηθεί και είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ένα μέτρο για την ασφάλεια στη θάλασσα, λεπτομέρειες του οποίου δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. Αν όμως ήδη έχει παραβιαστεί η λίγων εβδομάδων συμφωνία, τότε είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στοιχειώδους συνεννόησης στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση