Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Για απλή αναλογική και Τουρκία συζήτησαν Τσίπρας-Παπανδρέου
Για απλή αναλογική και Τουρκία συζήτησαν Τσίπρας-Παπανδρέου

Για απλή αναλογική και Τουρκία συζήτησαν Τσίπρας-Παπανδρέου

 

«Αν πάμε στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών», υπογράμμισε ο πρώην και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ιώργος , σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο .

«ια εμάς διακύβευμα είναι ένας ριζοσπαστικός εκδημοκρατισμός της χώρας μας και της ίδιας της Ευρώπης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. ανέφερε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό «να εξεταστεί σοβαρά μια παλιά πρόταση, ένα μικτό σύστημα μονοεδρικών, αλλά και περιφερειακές λίστες, τύπου Επικρατείας αλλά σε περιφερειακό επίπεδο, με κριτήρια που τα κόμματα θα βάλουν αξιοκρατικά για στελέχη που θα αναδείξουν, το οποίο θα έχει αναλογικό χαρακτήρα».

«Αυτό σπάει το μαύρο χρήμα. Δεν έχει σχέση με πριμοδοτήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. «Η απλή αναλογική, που σωστά έχει ως στόχο μια δικαιότερη αντιπροσώπευση των πολιτών, είναι σε αντίθεση με τη λογική να μη σπάσουν οι περιφέρειες, γιατί αυτές υποθάλπουν τη λογική του μαύρου χρήματος», διευκρίνισε.

«Αν πάμε λοιπόν στη λογική της απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου. Ερωτηθείς σχετικά με μείωση του 3%, είπε πως δεν είναι κάτι που τον αφορά.

Σε επισήμανση ότι και το ΠΑΣΟΚ ζητά περισσότερο χρόνο, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι πολλά κόμματα ζητούν περισσότερο χρόνο και ανέφερε ότι το σύστημα θα πρέπει να έχει διαχρονική ισχύ και θα πρέπει να υπηρετεί τους στόχους της πραγματικής εκπροσώπησης, το σπάσιμο του μαύρου χρήματος και θα πρέπει να συμβάλει σε μια ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Ο πρώην είπε ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας, στη γειτονική χώρα, δείχνουν πόση ανάγκη υπάρχει για μια ισχυρή Ελλάδα, «που για να υπάρξει πρέπει να δούμε επιτέλους τα αίτια της κρίσης, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, γιατί ήμασταν αναγκασμένοι να έχουμε τα μνημόνια». Είπε ότι «τα αίτια της κρίσης είναι θέμα βαθύτατα πολιτικό και όχι οικονομικό, θέμα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας» ότι είναι η αδυναμία των δημοκρατικών θεσμών απέναντι στη σπατάλη, τη γραφειοκρατία, το πελατειακό σύστημα.

Ως προς το εκλογικό σύστημα είπε ότι δεν βλέπει ως διακύβευμα απλώς μια ανακατανομή της εξουσίας σε κεντρικό επίπεδο, ότι το εκλογικό σύστημα είναι ερώτημα του 20ου αιώνα και πως το ερώτημα του 21ου αιώνα είναι το πώς ενισχύουμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία τη συμμετοχή, τη συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη φωνή του πολίτη.

Ερωτηθείς αν πρέπει να ενισχυθούν τα δημοψηφίσματα μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η δική του κυβέρνηση έφερε πρώτη το νόμο για τα δημοψηφίσματα και ότι αυτό παραμένει στη φιλοσοφία του κόμματός του. «Σαφώς όταν το είχαμε προτείνει τότε μακάρι να είχε γίνει, γιατί θα είχαμε την απόφαση του ελληνικού λαού είτε έτσι είτε αλλιώς -πιστεύω όμως ότι θα είχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα- θα είχαμε προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, θα είχαμε τελειώσει με το μνημόνιο και θα είχαμε πια βγει και θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση», είπε ο ίδιος.

«Δυστυχώς όλοι πέσανε πάνω μου εκείνη την εποχή εναντίον των δημοψηφισμάτων», συμπλήρωσε.

Στο επίκεντρο του διαλόγου οι εξελίξεις στην

Νωρίτερα, οι εξελίξεις στην βρέθηκαν στο επίκεντρο του σύντομου διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο .

«Τα λέμε σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Πάντοτε η Τουρκία έχει μια μεγάλη εσωτερική ένταση και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε: «Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια αποκατάσταση της ομαλότητας, αν και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετό χρόνο».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είπε ότι «εδώ και καιρό υπήρχε η αίσθηση μιας διαιρεμένης χώρας, για διάφορους λόγους»

«Μακάρι να υπήρχε αυτή η πρώτη αναλαμπή ενότητας των πολιτικών δυνάμενων εκεί, αλλά με έμφαση στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα σημάδια όμως δείχνουν διαφορετικά», πρόσθεσε ο ίδιος

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Παπανδρέου, και εν συνεχεία με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, γίνονται στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση