Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Το Λάτσειο Κέντρο εγκαυμάτων και του Πολάκη τ’ αραλίκι
Το Λάτσειο Κέντρο εγκαυμάτων και του Πολάκη τ’ αραλίκι

Το Λάτσειο Κέντρο εγκαυμάτων και του Πολάκη τ’ αραλίκι

της Ελένης Κριτσιδήμα

Η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό, για τα δεδομένα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κέντρο εγκαυμάτων, τ’ οποίο την ύστατη στιγμή δε μπόρεσε να εξυπηρετήσει το σκοπό του.

Πρόκειται για μία μονάδα που εκτείνεται σε 7.000 τ.μ. και διαθέτει, πέρα από τις απαραίτητες κλινικές, δύο χειρουργεία, ένα ανεξάρτητο σηπτικό χειρουργείο, οχτώ χώρους ΜΕΘ και δέκα οχτώ κλίνες αυξημένης φροντίδας. Ο εξοπλισμός του είναι υψηλής ποιότητας  και προηγμένης τεχνολογίας, έτσι ώστε να προσφέρει την κατάλληλη  και άριστη νοσηλεία σε  εγκαυματίες αλλά και για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά.

Το Λάτσειο Κέντρο εγκαυμάτων, όπως προδίδει η ονομασία του, κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο από το κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Λάτση. Εγκαινιάστηκε μόλις πριν δεκατρία χρόνια και οργανικά υπάγεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Το 2016, το Ίδρυμα Λάτση, σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για την κατασκευή του Κέντρου, ανταποκρίθηκε σε νέο αίτημα για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  του. Με το νέο εξοπλισμό δημιουργήθηκε  δυναμικότητα 8 κλινών εντατικής θεραπείας επιπλέον στο Κέντρο.

Τη νύχτα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, φανταζόμουν κι ήλπιζα πως οι εγκαυματίες θα μεταφέρονταν εκεί. Όμως, όχι. Τους μοίρασαν όπως – όπως στα γενικά της Αττικής. Στο Σισμανόγλειο, στον Ευαγγελισμό, στο Κατ.

Πολλοί  κατέληξαν διασωληνομένοι κι όχι στις ΜΕΘ (γιατί αυτές υπολειτουργούν και είναι πλήρεις ταυτόχρονα) αλλά σε κοινά δωμάτια νοσοκομείων που στερούνται εξειδίκευσης σε εγκαύματα τέταρτου- πέμπτου κι έκτου βαθμού.

Σήμερα, ένας πέθανε στο νοσοκομείο. Εχθές μια γυναίκα το ίδιο. Κι όσο ανατρέχουμε πίσω στο χρόνο, τόσο αυξάνεται ο αριθμός όσων υπέκυψαν στις πληγές τους μέσα στα νοσοκομεία, που το υπουργείο Υγείας επέλεξε για να νοσηλευτούν.

Αυτοί οι άνθρωποι ενδεχομένως να ζούσαν τώρα… αν είχαν λάβει την απαιτούμενη μέριμνα. Ίσως να ζούσαν αν είχαν μεταφερθεί στο Λάτσειο.

Ο Σπύρος Ζακυνθινός, διευθυντής της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», πριν λίγες μέρες τόνισε την ανάγκη οι ασθενείς με εγκαύματα να αντιμετωπίζονται εξειδικευμένα.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Ήταν φύσει αδύνατο να συμβεί, καθώς το Λάτσειο υπολειτουργεί!
Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας  λειτουργεί στο 60% της δυναμικότητάς της με δέκα κρεβάτια από τα 18 που διαθέτει. Ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού.

Επίσης, κάποιοι φρόντισαν στο μοναδικό κέντρο εγκαυμάτων που διαθέτει η χώρα να νοσηλεύονται και ασθενείς ή τραυματίες, με όταν χρειάστηκαν οι κλίνες και οι εντατικές του αυτές να είναι πλήρεις από άλλα περιστατικά.

Με λίγα λόγια, όλα μπάχαλο!

Άρρωστοι να νοσηλεύονται στο κέντρο εγκαυμάτων και οι εγκαυματίες, από τη στο Μάτι, να είναι διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ σε γενικά νοσοκομεία.

Και ο Πολάκης τσιμουδιά!

Σα να μην είναι γιατρός, σα να μην είναι καν ο ίδιος υπουργός Υγείας.

Σα να μη γνωρίζει πως για τους εγκαυματίες απαιτούνται ειδικές συνθήκες (απομόνωση, κρεβάτια – στέρνες, υψηλού επιπέδου αποστείρωση).

Tα ερωτήματα  είναι καυτά και δεν απευθύνονται στον υπουργό Υγείας, που λάμπει δια της απουσίας του, αλλά στον λαλίστατο για «ό,τι να ‘ναι» λόγους και πρώτο σε υβρεολόγιο αναπληρωτή του.

Γιατί παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ;

Γιατί τα μας δεν έχουν το απαιτούμενο ιατρικό δυναμικό;

Γιατί τα λειτουργούν με ημίμετρα και δεν είναι σ’ ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;

Γιατί το Λάτσειο, που δωρίστηκε στο ελληνικό Δημόσιο μ’ έναν σκοπό, δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει σ’ αυτόν, όταν χρειάσθηκε;

Γιατί δεν ήταν σε θέση να επιστρατευτεί το ειδικό Κέντρο, αντί του Ευαγγελισμού που διαθέτει όλα κι όλα 15 ανοιχτά κρεβάτια ΜΕΘ;

Και τέλος, πόσες πιθανότητες υπήρχαν να ζήσουν, όσοι εγκαυματίες κατέληξαν στα νοσοκομεία;

Ειλικρινά, το παραδέχομαι με πόνο ψυχής αλλά…

Δε θα μου έκανε καμία εντύπωση αν το σκύλι του Τσίπρα δήλωνε πως για το θάνατο, όσων επέζησαν από τη φονική πυρκαγιά για να καταλήξουν μέσα στο νοσοκομεία, ευθύνονται κάποιοι άλλοι που έτυχε να αρρωστήσουν βαριά και να καταλάβουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Άλλωστε, μόλις χθες ο συριζαίος σεκουριτάτε είπε πως όλα κύλησαν κατά πως έπρεπε και οι μηχανισμοί  λειτούργησαν αποτελεσματικά αλλά οι ίδιοι οι νεκροί αμαυρώνουν το έργο της αριστερής κυβέρνησης τους.

Δυστυχώς, οι –επίσημα- ενενήντα νεκροί, ο μεγάλος (και κρυφός) αριθμός αγνοούμενων, η καταστροφή ενός πνεύμονα πρασίνου για την Αττική και η απώλεια του σπιτιού για πολλούς συμπολίτες μας… το μόνο που προκάλεσαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ξεβόλεμα από το αραλίκι και την καφεδιά.

Γι’ αυτό μας ζητούν και τα ρέστα, πότε ρίχνοντας τις ευθύνες στα αυθαίρετα, πότε επιχειρώντας να ατιμάσουν τους ίδιους τους νεκρούς.

Πηγή: meaculpa.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση