Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Τηλεφωνική επικοινωνία με Στόλτενμπεργκ και φον ντερ Λάιεν θα έχει σήμερα ο Ερντογάν
Τηλεφωνική επικοινωνία με Στόλτενμπεργκ και φον ντερ Λάιεν θα έχει σήμερα ο Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με Στόλτενμπεργκ και φον ντερ Λάιεν θα έχει σήμερα ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 16.30 καθώς και με τον Γενικό Γραμματεά του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις 18.00, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού EHA News.

Το βασικό θέμα των τηλεφωνικών συνομιλιών αναμένεται να είναι η ς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά τις τουρκικές ενέργειες στην , οι οποίες προκάλεσαν τη ρητορική και έμπρακτη παρέμβαση τη Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή.
Τονίζεται, μάλιστα, ότι η πριν από τη συνομιλία, η Άγκυρα είχε δηλώσει έτοιμη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ωστόσο πέταξε ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην Αθήνα, για την εξέλιξή τους, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε ενημέρωση νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. περιέγραψαν μία αρχικά τεταμένη τηλεδιάσκεψη, με «ειλικρινείς» (frank) ανταλλαγές μεταξύ των τριών ηγετών και με επίδειξη σκληρής στάσης από όλες τις πλευρές.

Ωστόσο, μετά την αρχική ένταση, η ατμόσφαιρα βελτιώθηκε και η συζήτηση κύλησε πιο ομαλά.

Πέτσας: «Δεδομένες οι κυρώσεις σε Τουρκία»– Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ένα θετικό βήμα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο ίδιος σχολίασε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκιάς. «Το ζήτημα είναι πως θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες», είπε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, που μετατέθηκε χρονικά για 1 –  2 Οκτώβριου. «Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία: «Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά», τόνισε.

«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάει για αργότερα», παρατήρησε, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι ότι «εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς. Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο και τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

«Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Hurriyet

Σύμφωνα με το κυπριακό Sigmalive, που επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet, επίκειται τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Ερντογάν, έπειτα από την τριμερή επικοινωνία του τούρκου προέδρου με την Άγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Κι αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ», γράφει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

«Η Μέρκελ αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε τον Πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο. Κι ο Ερντογάν της είχε απαντήσει “αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του”, ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου. Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η Hurriyet.

Το παρασκήνιο της τριμερούς Μισέλ-Μέρκελ-Ερντογάν

Τη δύσκολη χθεσινή επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της ς καγκελαρίου που συνέβαλε στο ξεκλείδωμα των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών περιέγραψαν αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Σε ενημέρωση προ ολίγου, οι εν λόγω αξιωματούχοι περιέγραψαν μία αρχικά τεταμένη τηλεδιάσκεψη, με «ειλικρινείς» (frank) ανταλλαγές μεταξύ των τριών ηγετών και με επίδειξη σκληρής στάσης από όλες τις πλευρές. Ειδική αναφορά έγινε στον εκνευρισμό του κ. Ερντογάν για την επιβολή κυρώσεων σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την απόπειρά του να προβάλλει ένα αφήγημα θυματοποίησης της Τουρκίας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Ε.Ε., ο κ. Μισέλ και η κ. Μέρκελ απάντησαν «με στοιχεία», εξηγώντας ότι η επιβολή του εμπάργκο «αφορά τους πάντες» χωρίς διακρίσεις. Μετά την αρχική ένταση, η ατμόσφαιρα βελτιώθηκε και η συζήτηση κύλησε πιο ομαλά.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το εύρος της ελληνοτουρκικής ατζέντας δεν συζητήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Μισέλ και η κ. Μέρκελ, ανέφεραν, είχαν επικοινωνήσει την προηγούμενη μέρα (Δευτέρα) με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να υπάρχει συνεννόηση για την επαφή με τον κ. Ερντογάν. «Παρότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει το δικό του γεωστρατηγικό όραμα και τρόπο έκφρασης, υπάρχει συντονισμός», τόνισαν. Απέδωσαν δε την επιτυχία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών στο γεγονός ότι «πολλοί ηγέτες έστειλαν το ίδιο μήνυμα στην Άγκυρα».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανήλθαν στην ιδέα της διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ως έναν τρόπο να συμφωνηθούν «κατευθυντήριες αρχές» για τις διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή. Όπως είπαν, η αρχική αντίδραση των κρατών της περιοχής – Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, – έχει υπάρξει θετική, αν και μένουν πολλά να καθοριστούν ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα. Για τον πρόεδρο Μισέλ, πάντως, όπως είπαν οι ίδιες , «η συμμετοχή σε μία τέτοια διάσκεψη καθαυτή αποτελεί μέτρο οικος εμπιστοσύνης».

Σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ειπώθηκε ότι «είναι στο νου όλων» των κρατών-μελών, αλλά ότι έχει παρατηρηθεί μία βελτίωση στη συμπεριφορά της Άγκυρας σε σχέση με το Μάρτιο και τα επεισόδια στον Έβρο. Είναι κρίσιμο για πολλά κράτη-μέλη η νέα συνεννόηση που θα υπάρξει με την Τουρκία να είναι βιώσιμη, τονίζεται, ενώ κατέστη σαφές ότι αν μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Άγκυρα στραφεί πάλι σε κινήσεις κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, «θα εξετάσουμε κυρώσεις – σε άτομα και σε τομείς» της τουρκικής οικονομίας. Ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Ε.Ε., έχει υπάρξει ξεκάθαρος προς τον κ. Ερντογάν για το ποιες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες μίας νέας κλιμάκωσης των εντάσεων.

Τέλος, σχετικά με τα θέματα στο οποία η Τουρκία επιθυμεί πρόοδο – επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την Τελωνειακή Ένωση και για τις Τούρκων στην Ε.Ε. χωρίς θεωρήσεις – αναφέρθηκε ότι υπάρχει μία παρεξήγηση μεταξύ των δύο πλευρών: «για τον κ. Ερντογάν είναι μία πολιτική διαδικασία, όπου οι ίδιοι οι είναι υπό διαπραγμάτευση· εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι οι πρέπει να γίνουν σεβαστοί».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση