Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Τι συζήτησαν για το μεταναστευτικό οι Eυρωπαίοι ηγέτες
Τι συζήτησαν για το μεταναστευτικό οι Eυρωπαίοι ηγέτες

Τι συζήτησαν για το μεταναστευτικό οι Eυρωπαίοι ηγέτες

Τη δέσμευσή τους στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα επανέλαβαν οι αρχηγοί των κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, χωρίς, όμως, να γίνεται καμία αναφορά στην παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων στην Τουρκία, όπως ζητεί η γειτονική χώρα, προκειμένου να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσκληθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τους επόμενους μήνες. «Έχουμε την εντολή να οργανώσουμε μια τέτοια σύνοδο τους επόμενους μήνες», είπε ο κ. Τουσκ, καθώς οι σχέσεις – Τουρκίας έχουν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Διπλωμάτες, όμως, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια συνάντηση, εκτός και αν:

• Υπάρχει η απόφαση να δοθούν τα απαραίτητα για πρόσβαση στην

• Ή γίνουν κινήσεις που θα διευρύνουν την τελωνειακή σχέση με την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής, η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει σταθερή, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν έχει ικανοποιήσει και τα 72 κριτήρια που χρειάζονται για να αποκτήσει βίζα για την Ευρώπη.

Στο θέμα της ς έγινε, για άλλη μία φορά, έκκληση προς τα -μέλη να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και για ενίσχυση των ποσοστών επαναπροώθησης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει οι μετεγκαταστάσεις να φθάσουν 2.000 – 3.000 πρόσφυγες τον μήνα, που θα μεταφέρονται από την Ελλάδα σε άλλα -μέλη της Ε.Ε.

Σημαντικές ήταν επίσης και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου έγινε μια παρουσίαση στους ηγέτες των κρατών-μελών από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη των τελευταίων εξελίξεων, σχετικά με το πού βρίσκονται οι .

Κατά την παρουσίαση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία μέχρι την πολυμερή διάσκεψη, με ημερομηνία έναρξης τη 12η Ιανουαρίου στη Γενεύη, αλλά και για το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Την «απόλυτη ικανοποίηση» για τις συζητήσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κ. Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε τη συμβολή και της Ε.Ε. στις της Γενεύης. Εκτός από τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, όπως άλλωστε προβλέπεται, ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε στις συν να διαδραματίσει ρόλο η Ε.Ε. μέσω του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντέρικα Μογκερίνι.

Επίσης στις συζητήσεις θα πρέπει να πάρουν μέρος, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, και αντιπροσωπείες μεγάλων κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Η πρόταση αυτή, ενώ είχε θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους εταίρους του κ. Αναστασιάδη, θα πρέπει να βρει και την Τουρκία σύμφωνη, προκειμένου να υπάρξει έδαφος για να υλοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο κ. Τουσκ παραδέχθηκε ότι είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούν να κάνουν ως Ευρωπαίοι, σε αυτήν τη φάση. «Αντιμέτωποι με την κτηνωδία του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, κυρίως τη Ρωσία και το Ιράν, δεν είμαστε όσο αποτελεσματικοί θα θέλαμε να είμαστε», παραδέχθηκε. «Δυστυχώς, ξέρω ποιος είναι ο αρκετά αποτελεσματικός, όχι όμως στην ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά στους βομβαρδισμούς», είπε ο κ. Τουσκ χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η Βρετανή πρωθυπουργός έκανε, από την πλευρά της, έκκληση της τελευταίας στιγμής, ώστε να ξεκαθαριστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε. και των Ευρωπαίων που ζουν στην . Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δεν έλαβε καμία απάντηση. Οι ηγέτες συμφώνησαν στον διορισμό του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Μπαρνιέ αναμένεται να είναι αρκετά σκληρός διαπραγματευτής. Τουλάχιστον, αυτή είναι η φήμη που τον συνοδεύει μέχρι σήμερα. Ενδεχομένως, μάλιστα, και με αυτό το κριτήριο να επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη θέση-κλειδί, σε ό,τι αφορά το εξαιρετικά κρίσιμο και σύνθετο αυτό project, που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον κατά τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως χρόνια.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση